Nederland heeft het minste vakantie

Nederland bungelt in Europa onderaan als het gaat om vakantiedagen en andere wettelijke vrije dagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Mercer.
Litouwen gaat aan kop met 41 dagen per jaar, Nederland bekleedt de laagste positie met 28 dagen per jaar. Ook in Finland heeft men minimaal 40 dagen per jaar vrij, net als Frankrijk en Rusland. Veel voormalige communistische landen doen het goed in de ranglijst, een overblijfsel uit de tijd dat de arbeider hoog in het vaandel stond. Mercer heeft geen verklaring voor de lage plaats voor ons land. 'In de praktijk valt het iets mee', aldus Mercer. 'Veel Nederlanders hebben meer dan 20 dagen vakantie per jaar. Maar dat maakt niet veel uit. Dan zitten we in de middenmoot.' Wereldwijd gaat Litouwen, samen met Brazilië aan kop.
Onderaan bungelen landen uit Azie en de Pacific. De werknemers in Zuid-Korea krijgen 15 vrije dagen per jaar. Die in Taiwan 13 dagen. New Zeelanders, inwoners van Signapore en Chinezen moeten het met 11 dagen doen. Maar Australie spant met acht dagen de kroon.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad  Korea Times