5 tips waardoor je op Black Friday écht een goede deal scoort

Black Friday, het is niet bepaald het feestje van de verantwoorde consument, maar toch: als je écht iets nodig hebt, waarom zou je dan niet profiteren van een goede deal? Drie op de tien Nederlanders stellen dan ook grote aankopen uit tot eind november. Vijf tips om het beste uit de koopjesdag te halen.

 1. Begin vandaag
  Black Friday begint al op maandag. Zo hebben consumenten langer de tijd om een deal te scoren en verkopen de webwinkels dus meer. Ook worden de bezorgdiensten ontlast. Maar op = op. Het kan zijn dat bepaalde producten zijn uitverkocht dus het kan geen kwaad om al op maandag te gaan speuren naar de beste deal.
 2. Laat je niet foppen
  Je trapt vast al lang niet meer in een trucje als 'nog twee exemplaren beschikbaar'. Ook de genoemde kortingen geloof je niet direct. Het zou zomaar kunnen dat de doorgestreepte prijs nooit heeft bestaan. Er zijn vergelijkingssites waar je kunt zien hoe groot de korting echt is en of een product in de afgelopen drie maanden ergens goedkoper is aangeboden.
 3. Koop alleen wat je nodig hebt
  Een product dat je helemaal niet nodig hebt, is altijd te duur. Dus natuurlijk: is je laptop aan vervanging toe, profiteer dan van de beste deal die je vinden kan. Maar koop niet de zoveelste keukenmachine die alleen maar stof staat te vangen ergens onder in een kastje. Bedenk vooraf wat je wilt kopen, schrijf het op en houd je eraan tijdens het shoppen.
 4. Denk na over hoe hoog de korting écht is
  Nederlanders zijn koopjesjagers. We zijn dol op kortingen, deals en de uitverkoop. Maar bedenk je wel dat een korting van een procent of 10 niet zo heel veel voorstelt. Is het die vijftig euro echt waard om een product te kopen dat net niet helemaal naar je zin is of simpelweg nog steeds te duur?
 5. Vergeet niet dat webshops van jou profiteren
  Black Friday is er niet om jou een pleziertje te bezorgen. Het draait om bedrijven die meer winst willen maken. Zij profiteren dus het meest. Denk daar over na voor je een tv koopt van 1299 euro, die mogelijk ooit honderd euro duurder was.