Dubai was al failliet: moreel en ecologisch

Dubai was een rijkje met veel slaven. Human Right Watch gebruikt dat woord ook als het over Dubai gaat: 'slavery'. Maar westerlingen vinden (of vonden) het er heerlijk. Waarbij zal helpen dat je in Dubai geen belasting hoeft te betalen. Maar als je - als westerling - de moeite nam dan kon je ze zien: de tentenkampen langs de kant van de weg waar de werkers uit Bangladesh en andere Aziatische landen zaten. Behandeld zoals vrouwen in de seksindustrie worden behandeld. Hen wordt  een geweldige rijkdom beloofd en als ze eenmaal zijn aangekomen in het landje van sjeik Mohammed bin Rashid ak Maktoum (foto) wordt hun paspoort afgenomen en zijn ze feitelijk slaven. Ze kunnen pas terug als ze jaren hebben gewerkt om een ticket te  kopen. En daarvoor moeten ze dagelijks lange dagen werken in omstandigheden waarin een Europeaan het tien minuten uithoudt.
En dan is er het milieu. Dubai is gebouwd midden in de woestijn. Om alles behaaglijk te houden is zoveel koeling nodig dat de CO2 uistoot per hoofd van de bevolking hoger is dan waar ook ter wereld.
Trouwens: hoe zal dat met drinkwater verder gaan? Dat wordt aangevoerd met schepen. Nog duurder dan olie. En nu is het geld op.

 

Bron(nen):   The Huffington Post