Munt Venezuela verloor 90 procent in waarde

In de elf jaar dat Hugo Chávez aan de macht is, heeft de bolivar - de munt van Venzuela - 90 procent van zijn waarde verloren - zo rekent El Pais voor. Dat geldt als een bijzondere prestatie, aangezien Venezuela in diezelfde periode geweldig heeft geprofiteerd van de (achtvoudige) stijging van de olieprijs.
De Venezolaanse president zag zich gedwongen afgelopen weekeinde een devaluatie van vijftig procent door te voeren, waardoor voortaan 4,3 bolivar moet worden neergeteld voor één dollar. Dat is nog steeds niet marktconform; de dollar is op de zwarte markt 6,5 bolivar waard.
De devaluatie heeft geleid tot een stormloop op winkels, met name winkels die duurzame consumptiegoederen als elektrische apparatuur verkopen. De bevolking vreest dat de devaluatie zal leiden tot grote prijsstijgingen, aangezien invoergoederen veel duurder zullen worden.
In The Los Angeles Times vertelt verpleegster Luisa Perez Garcia dat ze nog snel een nieuwe televisie en koelkast is gaan kopen. Ze moet wel, zegt ze, nu ze nog iets kan krijgen voor haar geld. "De merken die ik wilde, waren uitverkocht. Bijna alles is weg. Maar dat doet er niet toe, ik moet mezelf beschermen."
De regering hoopt dat de goedkopere bolivar de export zal aanmoedigen. Tegelijkertijd heeft Hugo Chávez winkeliers - 'de speculerende bourgeoisie'-  gewaarschuwd hun prijzen niet drastisch te verhogen, omdat anders beslag wordt gelegd op hun bedrijf.  Wegens ongeoorloofde prijsstijgingen hebben twee grote winkelketens, waaronder de Makro, hun deuren 24 uur moeten sluiten.

Bron(nen):   El Pais  The Los Angeles Times