"Google verwordt tot giga monopolie"

"Ik zie hoe Google zich ontwikkelt tot een gigantisch monopolie dat grotendeels onopgemerkt blijft en dat vergelijkbaar is met Microsoft in het verleden.
Dixit Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, de Duitse minister van justitie in een interview met Der Spiegel.
Volgens de Duitse minister legt Google zijn wil veel te veel op aan de buitenwereld, waarbij weinig acht wordt geslagen op privacy. Ze doelt onder meer op Google Earth en Google Street View. Toen ze las dat Google ook camerawagens door haar woonplaats liet rijden, schreef ze het internetconcern een verontruste brief. Het antwoord dat Google binnen de grenzen van de wet zal blijven, heeft haar allerminst overtuigd.
"Wat mij verontrust, is de manier waarop ze hun zin doordrukken, met die voorliefde voor grote onderwerpen," aldus de Duitse bewindsvrouw. Ze ziet dat ook terug in de manier waarop Google complete boeken scant en op internet beschikbaar wil stellen. Het is vervolgens aan degene wiens copyright wordt geschonden, om contact op te nemen met Google.
Volgens Leutheusser is het in eerste instantie aan Google om zelf grenzen te stellen, bijvoorbeeld met behulp van gedragscodes. Als dat niet werkt moeten politici op enig moment ingrijpen. Wat haar betreft is het ook een onderwerp voor de G-20, de top van de 20 grootste landen ter wereld.

Bron(nen):   Der Spiegel