Zachtjes hoera : Nederland een heel klein beetje uit de recessie

Er werd al driftig op gespeculeerd: zou Nederland in het derde kwartaal uit de recessie zijn gekomen en een economische groei vertonen. Niet dat het heel veel verschil maakt. Tussen 0,1 krimp en 0,1 groei zit in de economische werkelijkheid geen wereld van verschil. Maar psychologisch is het verschil enorm: bij 0,1 groei kan iedereen die daarbij belang heeft, de regering met name, zeggen dat Nederland de weg omhoog is ingeslagen. En dat blijkt het geval: volgens het CBS bedroeg de economische groei in het derde kwartaal 0,1 procent. Uit andere landen kwamen deze ochtend slechtere geluiden. De groei in Duitsland is teruggevallen. De Duitse economie is in het derde kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De groei was daarmee aanzienlijk minder sterk dan in het tweede kwartaal. In die periode ging Europa's grootste economie nog met 0,7 procent vooruit ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In Frankrijk vielen de cijfers nog slechter uit.  De Franse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De krimp volgt op een groei met 0,5 procent in het tweede kwartaal. De achteruitgang kwam onverwacht, economen rekenden gemiddeld op een stagnatie van de op één na grootste economie van de eurozone ten opzichte van het tweede kwartaal.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  nou nog even afwachten of dat window dressing is of niet. De indicatoren staan er niet al te positief voor. alleen de export doet het iets beter.

  • RhodBerth

   Alle indicatoren staan er juist wel positief voor.
   Aantal banen stijgt, huizenprijzen stabiliseren, huizenverkopen stijgen, consumentenvertrouwen stijgt, minder bedrijven failliet.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. Heldoppantoffels

  Persoonlijk heb ik de indruk dat er slechts sprake is van een korte opleving voordat de boel echt gaat instorten gedurende het volgende jaar. De opmars van beurzen lijkt nogal los te staan van de reële economie en de harde feiten zijn dat het tekort van de overheid te hoog blijft, het aantal banen afneemt, werkeloosheid neemt toe.

  Ik denk dat het lastig zal worden om zonder grote investeringen en dus het loslaten van de 3%, echt te komen tot grote verbetering. In feite doel ik dan op een devaluatie van de munt door extra geld te drukken. De nadelen zijn ook niet mals, om maar als voorbeeld aan de waarde van de pensioenen te denken.

  • RhodBerth

   werkloosheid neemt altijd nog een tijdje toe nadat de economie weer begint te groeien. Net zoals dat de werkgelegenheid nog even groeit nadat de economie begint de krimpen.

   De opmars van de beurzen loopt altijd vooruit op de opleving van de economie.

   En de overheidsschuld valt best mee en is in NL voorlopig nog helemaal geen groot probleem. Zeker niet omdat de rentes op deze schuld heel laag zijn.
   En grootschalige investeringen verhogen die schuld alleen maar.

   De overheid is nooit het antwoord op het probleem, het investeren moet komen bij bedrijven en consumenten vandaan. Als die weer vertrouwen gaan krijgen gaat dat vanzelf gebeuren. Eerst de bedrijven, die afgeslankt zijn, aandelen stijgen, dus kunnen ze personeel aannemen. Dat gaat in de komende maanden gebeuren, waardoor het consumenten vertrouwen gaat stijgen.

   Dan gaan consumenten weer geld uitgeven.
   In onze straat in de afgelopen 3 weken: 2 nieuwe keukens, 1 nieuwe badkamer. Je ziet het gewoon gebeuren.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan