Banken nemen nog meer risico dan voor de crisis

Het reddingsfonds van 700 miljard dollar waarmee grote Amerikaanse banken van de ondergang werden gered  lokt juist nog meer risicovol gedrag uit. Die vrees komt uit een uitstekende bron: 
de organisatie die toezicht houdt op het zogeheten Troubled Asset Relief Program (TARP) in een rapport voor het Amerikaanse Congres. 
TARP heeft banken de overtuiging gegeven dat ze zoveel risico kunnen nemen als ze willen; als het misloopt is er de overheid om de troep op te ruimen. 'De markt is overtuigder dan ooit dat de overheid zal ingrijpen als belangrijke banken moeten worden gered', aldus de toezichthouders. 
Een van de bedoelingen van de steun was dat de geredde banken meer geld zouden gaan uitlenen aan consumenten en bedrijven. Dat is echter niet gebeurd. Volgens de controleurs dreigt een nieuwe crisis als de financiële sector niet verder wordt aangepakt. 'Ook al heeft TARP voorkomen dat ons financieel systeem in het ravijn viel, zonder verdere hervormingen rijden we nog altijd op dezelfde gevaarlijke bergweg. Maar dan in een nog snellere auto.'