Fransen: "Duitsers moeten onze problemen oplossen"

Fransen zijn grappige mensen. Ze zijn zo geniaal dat alles wat fout loopt per definitie aan anderen ligt. De Franse minister van economische zaken, Christine Lagarde, gaf daar eerder deze week een voorbeeld van en de Duitsers worden daarover pas nu eindelijk goed razend.
Lagarde zei in de Financial Times dat de Franse economische problemen te wijten zijn aan de Duitse politiek. De Duitsers hebben kans gezien om de afgelopen tien jaar de loonkosten beperkt te laten stijgen en kunnen daardoor veel beter concurreren dan de Fransen. Niet eerlijk, vindt Lagarde. Moeten de Duitsers daaraan iets doen? "A little something", luidde haar antwoord, zoals minder sparen, de belastingen verlagen en meer uitgeven. Liefst aan Franse spullen uiteraard.
In een mooi stuk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung wordt samengevat dat zo'n houding te krankzinnig is voor woorden: je slaagt er zelf niet in goed beleid te voeren en geeft dan de buren de schuld dat die er beter voor staan. Maar dat is nu wel de stemming tussen Frankrijk en Duitsland en in de grafiek is duidelijk waarom de Fransen boos zijn: ze kopen heel veel bij de Duitsers, en de Duitsers kopen veel minder bij de Fransen.
Let ook op de toppositie, nog altijd, van de Nederlandse handel met Duitsland.


 

Bron(nen):   Financial Times  Franfurter Allgemeine Zeitung