De deurwaarder voor multi-miljonairs

In een land als de Verenigde Staten waar veel mensen op krediet kopen, moet de kredietverstrekker vaak in actie komen: dat is als zijn schuldenaar in gebreke blijft en als hij moet proberen te redden wat er te redden valt.
Alweer vele jaren geleden zagen we in de bioscoop de film Repo Man. Een repo man is iemand die bijvoorbeeld de auto moet zien terug te pakken van degene die z'n wagen met geleend ged kocht, maar de afbetaling erbij laat zitten. U begrijpt waarschijnlijk wel: dat was een spannende film, want ook al bleef de eigenaar in gebreke, wie aan z'n auto kwam kon een klap krijgen.
The Wall Street Journal zoekt het vandaag in het hoogst denkbare segment. In de businesskrant komt Ken Cage aan het woord, een repo man op niveau; hij moet bijvoorbeeld een straaljager zien terug te krijgen van iemand die duidelijk op te grote voet heeft geleefd.
Een repo man kondigt nimmer zijn komst aan, het is de kunst om snel toe te slaan en het met geleend geld gekochte object van de eigenaar afhandig te maken zonder dat hij er erg in heeft. Normaal krijgt hij een gage van zo'n 10 procent van de waarde, maar Ken Cage doet in zulke dure spullen dat hij genoegen moet nemen met een schamele 2 procent, die de bank hem uitbetaald als hij met de buit is teruggekeerd. 
Ja, er is de laatste tijd veel te doen, vooral mensen die fortuin maakten in het onroerend goed leefden boven hun stand en moeten nu vliegtuigen, boten, racepaarden en andere kostbare roerende goederen inleveren. 
Het bedrijf Recovery Group waarvoor Cage werkt, haalde in 2009 zo voor meer dan 100 miljoen dollar aan spullen terug, waaronder een heuse Gulfstream (15 miljoen) en een Bell helicopter. 
Lees het spannende verhaal achter de link en het kan niet anders of nog deze week wordt in Hollywood vergaderd over een mogelijke film naar aanleidng van dit artikel in The Wall Street Journal.

Bron(nen):   The Wall Street Journal