Zonder drugs houden arbeidsmigranten werk niet vol: “Teamleider staat het toe”

Arbeidsmigranten moeten in Nederland vaak heel hard werken onder slechte omstandigheden en voor een laag loon. Om het zware werk vol te kunnen houden grijpen ze steeds vaker naar goedkope drugs. "De teamleider staat toe dat mensen drugs gebruiken om sneller te werken," getuigt een Poolse werkneemster in Trouw.

De Poolse Marcin Nowakowski werkt als automonteur in Rotterdam en runt een steunnetwerk voor Poolse arbeiders die in de problemen komen. Hij vertelt over de lange werkdagen van veel arbeidsmigranten. "Op een zeker moment zegt iemand 'ik heb iets dat je kan helpen, dan hoef je niet te slapen'. Die biedt dan speed aan." Hoe het dan gaat: "Je begint met speed om harder te werken. Maar na twee weken niet slapen, raak je uitgeput. En dan begint de neerwaartse spiraal."

Robots en stofzuigers
Volgens onderzoek van platform Investico voor onder meer Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer is drugsverslaving een verborgen en groeiend probleem bij arbeidsmigranten. Vooral de spotgoedkope speed is populair. Een Poolse vrouw die in een distributiecentrum van Jumbo werkt vertelt dat drugsgebruik niet ontmoedigd wordt. "Dit is geen baan voor normale mensen maar werk voor robots en stofzuigers." Stofzuigers zijn werknemers die amfetamine gebruiken, vertelt ze. "De teamleider staat toe dat mensen drugs gebruiken om sneller te werken."

Magdalena Klimenko, Pools-Nederlandse tolk bij Polska Porada, een bemiddelingsbureau in het Westland verklaart het drugsgebruik: "Als jij en ik van maandag tot vrijdag moeten werken, rust je uit in het weekend, in een eigen huis. Maar deze mensen hebben geen privéleven. Ze komen thuis, eten noedelsoep en pizza en gaan slapen. Om zes uur gaan ze weer door naar werk. Het houdt een keer op."

Niet gelukkig
Marika Drogla een Pools-sprekende vverslavingstherapeut vertelt dat Polen in Nederland niet gelukkig zijn. Ze kiezen daarom meestal voor andere landen. "In Nederland integreren ze niet. Ze komen hier om wat geld te verdienen en wortelen nooit. Ze voelen zich nooit verbonden met de samenleving en worden hier niet gelukkig. Als drugs of alcohol de enige aangename dingen zijn in je leven, kom je er niet vanaf."

Een dakloze Poolse man vertelde eens aan Nowakowski over het leven in Nederland. "Hij zei 'Marcin, je hebt hier twee opties: of je begint aan de alcohol en de drugs en dan gaat je leven bergafwaarts. Of je leven gaat bergafwaarts, en dan begin je aan de alcohol en de drugs'."

Bron(nen):   Trouw