De huizenprijzen stijgen weer een klein beetje

De Nederlandse huizenmarkt lijkt  de weg omhoog te hebben ingeslagen. In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen zelfs voor het eerst sinds jaren weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM, die aangeeft dat de woningmarkt zicht sneller lijkt te herstellen dan eerder gedacht. In de laatste drie maanden werden niet alleen 20% meer woningen verkocht dan een kwartaal eerder, maar was voor het eerst ook sprake van een gemiddelde prijsstijging van 1,5%. Een gemiddeld huis kost daardoor nu 207.000 euro. Volgens de NVM is de opleving na de zomer begonnen. Het herstel is ook niet in alle sectoren begonnen. Vrijstaande huizen doen het slechter dan appartementen en rijtjeshuizen
De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen zijn volgens de makelaars de voornaamste oorzaken van de opverende markt. ,,De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen bodemden uit'', stelt NVM voorzitter Ger Hukker. Woningen staan ook steeds korter te koop, blijkt uit de cijfers van de NVM. De gemiddelde verkooptijd bedraagt nu 154 dagen, ruim 7 procent korter dan een jaar geleden. Het aanbod van huizen die te koop staan is in 2013 met bijna 8 procent gedaald. Hukker verwacht dat de woningverkopen dit jaar opnieuw met enkele procenten zullen toenemen en dat de prijzen op het huidige niveau zullen stabiliseren. ,,Er is politiek rust gekomen op het woningdossier. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, maar er is in ieder geval meer duidelijkheid. Je ziet daar consumenten ook op inspelen: ze lossen meer af en zijn realistischer geworden met hun vraagprijzen. Als dit zo doorzet, kan 2014 nog wel eens een mooi jaar gaan worden'', voorspelt de makelaarsvoorman.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Apekool

    Ik maar denken dat herstel betekent dat het beter is dan voorheen. In de huizenmarkt is herstel dan toch dat je terugkeert naar de normale inflatiegerelateerde waarde?
    Er moet nog minstens 10% van de reële prijzen af, die gaan we vrees is bereiken door de komende vijf jaar of langer op het huidige nominale niveau te blijven hangen waarbij de lengte afhankelijk is van de looninflatie. Een ander woord voor die situatie is stagnatie, niet herstel.

    • RhodBerth

      De prijs is al zo’n 25% gezakt de afgelopen jaren.
      Ik zie totaal niet in waarom de prijzen verder zouden moeten zakken voor iets waar nog steeds een tekort aan is.

      (in antwoord op Apekool)
      • Apekool

        Je geeft eigenlijk zelf het antwoord al: zorg voor voldoende betaalbare woningen. Het is echt beter voor iedereen als de woonquote niet te hoog wordt. Geleend geld in stenen wordt niet geconsumeerd en is dus leuk voor kredietverstrekkers, maar niet voor de (lokale) economie.

        Linkje: huizen nog altijd 19% te duur vergeleken met inkomens:
        http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/01/02/economist-huizen-nog-19-te-duur-t-o-v-inkomen/

        (in antwoord op RhodBerth)
        • RhodBerth

          De Rabobank is de grootste hypotheekversterkker, dus gewoon lokale markt.
          Verder boeren ook aannemers, bouwmarkten en de middenstand in het algemeen goed bij een dynamische koopmarkt.

          De prijs van huizen wordt door de markt bepaald, niet door een site of een lijstje.

          De Nederlandse situatie vergelijken met andere landen is zinloos, dus 19% is dus echt met een heel dikke korrel zout te nemen.

          – Als eerste verdienen we hier in NL veel meer dan in vrijwel alle landen wereldwijd. En hoe meer je verdiend, hoe groter het deel van je salaris je aan luxe (duurder huis) kunt besteden. Dus dat wij wellicht relatief meer aan ons huis moeten besteden zegt niks.

          – In NL maken huursubsidie en hypotheekrente aftrek een belangrijk deel uit van de woonkosten. Die cijfers zijn niet meegenomen (zoals altijd) in dit soort lijstjes. Als je dat wel mee zou nemen dan blijkt het allemaal ineens heel erg in lijn met de rest van de wereld te zijn.

          – NL is erg dicht bevolkt. Als je de nederlandse huizenprijzen zou vergelijken met de huizenprijzen in Stockholm, Berlijn, Londen, Parijs of New York dan is Nederland ineens helemaal zo duur niet meer.

          – Als de huizenprijzen nog verder dalen komen nog meer huizen ver onder water te staan. Dat resulteert in minder dynamiek op de woningmarkt, want mensen gaan minder snel verhuizen als dat ze grote restschulden oplevert. Daardoor komt de markt stil te staan en hebben starters uiteindelijk minder kans op de markt.

          (in antwoord op Apekool)

Reacties niet toegestaan