IMF vreest voor vastgoedmarkt na coronacrisis

Economie
door anp
maandag, 29 maart 2021 om 16:02
imf vreest voor vastgoedmarkt na coronacrisis1617028088
De coronapandemie heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor de vraag naar commercieel vastgoed, zoals kantoorruimtes en winkelpanden. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat er ook op wijst dat dit de algemene financiële stabiliteit in de wereld zou kunnen aantasten.
Door strenge coronamaatregelen staan verspreid over de wereld veel kantoorgebouwen leeg, kan er veel minder op locatie worden gewinkeld en liggen de prijzen voor hotelkamers wegens gebrek aan vraag erg laag. Dat zijn vooralsnog tijdelijke symptomen van de coronapandemie. Maar volgens het IMF kan de afname van de vraag naar bijvoorbeeld fysieke winkels wel eens veel langer gaan duren.
Doordat er steeds meer online wordt geshopt en mensen meer thuiswerken, verandert er veel in de samenleving, waardoor het goed mogelijk is dat de situatie na de crisis nooit meer helemaal terug bij het oude zal komen. Dan zou de vraag naar panden dus afnemen, met als gevolg dat de prijzen op de vastgoedmarkt flink kunnen dalen. Volgens het IMF kan dit gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit omdat leningen voor commercieel vastgoed in veel landen goed zijn voor een aanzienlijk deel van de kredietportefeuilles van banken.
De organisatie uit Washington adviseert beleidsmakers om bijvoorbeeld hypotheeklimieten in te stellen om ervoor te zorgen dat de financiële risico's rond commercieel vastgoed niet te groot kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat de bankensector sterk blijft, zouden stresstests daarnaast kunnen helpen. Op basis daarvan is het namelijk goed te beoordelen of er voldoende geld opzij gezet is voor als vastgoed opeens een stuk minder waard blijkt te zijn.