Economie: de boel stort in als de stommelingen op zijn

Nassim Taleb werd beroemd omdat hij in een boek in 2007 de crisis aankondigde. Hij meende dat er in het financiële systeem veel meer risico verstopt zat dan alle zogenaamde deskundige beweerden. Hij schreef dat de meeste steenrijke bankiers en superbeleggers geen deskundigen waren, maar mazzelaars aan wier geluk een keer een eind zou komen.
Businessweek interviewde Taleb. Bijzonder want Taleb vindt journalisten nog stompzinniger dan de meeste beleggers. OM zijn werk als financieel expert goed te doen vermijdt hij zorgvuldig om de Wall Street Journal te lezen of naar Bloomberg te kijken.
"De risico’s van nu zijn vergelijkbaar met die van 2008. De regeringen gaan bezuinigen. Dat is net zo iets als vliegtuigen die twee uur te vroeg aankomen. Die bezuinigingen kunnen zich wel voornemen, maar ze zullen tegenvallen. Het is een Ponzi-scheme, net als dat van Madoff. De overheden hebben steeds meet schuld nodig, om niet slechter te worden. En wat Madoff de nek om deed gaat ook regeringen de nek om doen: je hebt steeds nieuwe sukkels nodig om de oude sukkels hun rente en aflossing te kunnen betalen. En helaas zullen op een goed moment de sukkels op zijn." Aan het eind hebben nieuwe kopers van staatsschulden in de gaten dat ze moeten dienen als geldbron om de oude schudleisers te betalen.

Wie het werk van Taleb niet kent: lees vooral het interview. Of beter nog: lees een van zijn boeken. De manier waarop je naar de economie kijkt zal daarna nooit meer hetzelfde zijn (en naar journalisten). Twee ervan zijn vertaald in het Nederlands

 

Bron(nen):   Businessweek