Hoe oud Chinees gedicht overal ter wereld koersen van tech-bedrijven liet dalen

De koersen van met name techbedrijven gingen de afgelopen dagen hard onderuit. Daar zou zomaar een oud Chinees gedicht, dat kort online verscheen, de oorzaak van kunnen zijn, omdat het impliciete kritiek op de Chinese regering betrof. Daarover schrijft Peter de Waard in de Volkskrant.

Wang Xing, de oprichter en ceo van Meituan, China’s een na grootste platformbedrijf, zette het duizend jaar oude gedicht online, maar verwijderde het later weer. De koers van Meituan zakte maandag 14 procent na verschijning van de tekst. De vrees is dat de dichtregels worden beschouwd als kritiek op de huidige president Xi Jinping.

Meituan met een marktwaarde van 180 miljard euro, trok de Chinese techsector met zich mee naar beneden en mogelijk ook techbedrijven in de rest van de wereld. De sector is momenteel heel gevoelig voor slecht nieuws, omdat er met de grote koersstijgingen van de laatste tijd wordt geanticipeerd op toekomstige winsten. Dan moet er niets mis gaan.

En de Chinese techsector ligt al langer onder een vergrootglas bij de eigen overheid, vanwege hun dominante marktposities. Oprichter van Alibaba, Jack Ma, wordt ook scherp in de gaten gehouden en was zelfs een tijdje onzichtbaar.

Bron(nen):   De Volkskrant