‘600 miljard van de FED kan rampzalig uitpakken’

De beslissing van de Amerikaanse centrale bank, de FED, om 600 miljard dollar in de economie te pompen kan voor grote problemen in de wereldeconomie zorgen. Zo waarschuwde de Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble deze week. Hij is niet de enige die er zo over denkt. Schäuble denkt niet dat de Amerikanen hun problemen op deze manier gaan oplossen. 'Ze hebben al enorme hoeveelheden geld in hun economie gepompt door de staatsschuld gigantisch te laten oplopen. Dat heeft tot nu toe schrikbarende resultaten gehad.'
In een interview met ARD zei Schäuble dat de laatste aankondiging van FEd-baas Ben Bernanke 'nieuwe problemen voor de wereld zal creeëren. Volgens de Duitse minister breken de Amerikanen bovendien een afspraak over monetair beleid die gemaakt zou zijn op de G-20 top in Toronto, afgelopen juni.
Het plan van de FED houd in dat zij de komende jaren Amerikaanse staatsobligaties op kopen in een poging de rente te laten dalen zodat bedijven weer gaan investeren. Volgens Bernanke heeft deze aanpak in het verleden wel eens succes opgeleverd en het lijkt erop dat dat nu weer kan gebeuren. De Democratische partij van president Barack Obama moet, na de verkiezingsnederlaag iets ondernemen om de economie te stimuleren. De FED heeft echter weinig instrumenten meer achter de hand. Vandaar dat het naar deze onorthodoxe maatregel grijpt.
Schäuble is niet de enige. Ook vanuit China, Indonesie en Japan klinken verontruste geluiden. Ook zij zijn bang dat deze nieuwe 'schuldgedreven oplossing' nieuwe problemen in de wereldeconomie aanwakkert.

Bron(nen):   Der Spiegel