‘Apple komt met grote software-updates voor iPhone en iPad’

Apple zal tijdens zijn komende ontwikkellaarsconferentie grote software-updates voor de iPhone en iPad presenteren. Dat gebeurt op het moment dat steeds meer ontwikkelaars kritisch zijn over het App Store-beleid van het bedrijf.

Tijdens het virtuele evenement, dat maandag begint, zullen ook software-updates voor de Mac, Apple Watch en Apple TV worden besproken, evenals tools die ontwikkelaars kunnen gebruiken om apps te bouwen. Verder geeft het bedrijf een update over de inspanning die het pleegt om de privacy te beschermen.

Apple ligt de laatste tijd onder vuur vanwege zijn beleid met de App Store en dan met name de commissie van 30 procent die Apple rekent. Het leidde tot een slepende rechtszaak tussen het techbedrijf en gamesbedrijf Epic Games, vooral bekend van schietspel Fortnite. Epic Games beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik.

Kritiek

Ontevreden ontwikkelaars durven steeds vaker hun ongenoegen in het openbaar te uiten, ook omdat Amerikaanse wetgevers Apple-managers meerdere keren op de vingers hebben getikt. Maar ook vanuit grote ondernemingen als Microsoft en Spotify Technology klinkt kritiek.

De iPhone-producent zal proberen ontwikkelaars ervan te overtuigen dat het Apple-platform de beste plek blijft om software te verkopen. Maar ook dat het nieuwe functies heeft ontwikkeld om consumenten verknocht te laten zijn aan de producten van het bedrijf.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Apple volgende week grote veranderingen in het App Store-beleid zal aankondigen. Het bedrijf zou volgens schattingen van databedrijf Sensor Tower vorig jaar circa 22 miljard dollar hebben gegenereerd uit App Store-commissies.