Indiase miljardair verliest 13,2 miljard in een week

De Indiase miljardair Gautam Adani kan de ambitie om de rijkste persoon ter wereld te worden voorlopig even in de koelkast zetten. De tycoon beleefde zakelijk gezien een beroerde week en zag zijn vermogen met 13,2 miljard dollar (11,1 miljard euro) verdampen.

Het verlies is veroorzaakt door een artikel dat vragen opriep over sommige offshore-investeerders. Dat veroorzaakte een stormloop op de zes beursgenoteerde aandelen van het conglomeraat van de 58-jarige magnaat.

De koersdaling begon maandag nadat de Economic Times meldde dat India's nationale aandelenbewaarinstelling de rekeningen van drie op Mauritius gevestigde fondsen had bevroren wegens onvoldoende informatie over de eigenaars. Het grootste deel van de holdings, ongeveer 6 miljard dollar, zijn aandelen van Adani's bedrijven.

Hoewel de Adani-groep het rapport "flagrant onjuist" noemde en zei dat het "was gedaan om de beleggersgemeenschap opzettelijk te misleiden", haastten beleggers die zich zorgen maakten over de transparantie zich naar de uitgang.

De multimiljardair hoeft niet te wanhopen. Adani houdt nog altijd een vermogen van ruim 65 miljard dollar over.