Mediadeskundige over megafusie RTL en Talpa: “Wat De Mol niet zegt, is dat het niet goed gaat met SBS6”

Gisteren maakten de twee grootste concurrenten uit de Nederlandse tv-wereld bekend dat ze gaan fuseren. RTL Nederland en Talpa slaan de handen ineen. John de Mol beweert dat ze geen keus hadden. Onzin, zegt mediadeskundige Piet Bakker. "Het ging helemaal niet zo goed met SBS6."

Voor Bakker kwam de overname onverwacht, zegt hij tegen de NOS. "Niemand had dit eigenlijk verwacht, ze bestreden elkaar behoorlijk. Het is ook nooit een geheim geweest dat De Mol met SBS RTL naar de kroon wilde steken."

Gisteren zei de grote baas van Talpa, die 30 procent van de aandelen houdt, terwijl RTL 70 procent krijgt: "Wil je in Nederland, als Nederlands mediabedrijf, met Nederlandse content overeind blijven, dan moet dat op deze manier, dat kan niet anders."

Bakker vindt dat onzin. "Dit soort zinnen is allemaal geklets natuurlijk. Wat John de Mol niet zegt, is dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met SBS6. Vorig jaar hebben de NPO en RTL hun marktaandeel flink zien stijgen, SBS6 zag het dalen. De overname van de zender en de enorme investeringen zijn gewoon mislukt."