George Soros: “Europa is een periode van 25 jaar stagnatie in gegaan”

Volgens superbelegger en filantroop gaat Europa een periode van stagnatie tegemoet. De ergste gevolgen van de financiële crisis zijn voorbij, maar Europa kiest niet voor doorpakken en herstructureren, maar voor doormodderen In een interview met Bloomberg zegt hij dat het ook de vraag is of de EU 25 jaar van stagnatie overleeft. Het is immers leuk om lid te zijn van een unie die voordelen en groei oplevert, zoals de afgelopen decennia. Maar nu de voordelen niet langer evident zijn is het gemor onder de leden begonnen. De EU heeft volgens Soros maar één manier om een lange periode van stagnatie te voorkomen en dat is radicale verdere integratie. Een eenheid kan de stagnatie voorkomen en - als die zich toch voordoet - overleven, maar een associatie van landen zal het daarmee veel moeilijker hebben

Bron(nen):   Business Insider      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Doh!

  En gelijk heb ie. Het gros van de beleggers en economen vindt dit overigens.

  • Heldoppantoffels

   Gros van de beleggers en economen dachten dat 2008 er niet zo’n diepe crisis zou ontstaan, men had niet door hoe de banken in de VS de kluit belazerden. Zo geloven er ook nog te veel van die lui dat dit systeem te redden is met bezuinigingen die vooral ten laste komen van de middenklasse. Tegelijkertijd verkwanselen politici rechten waar onze grootouders de barricades voor op gingen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. (Pensioenregelingen, ontslagrecht, privacy etc.)
   De wereld is er niet mooier op geworden gedurende de termijnen van dat stuk uitschot, GW Bush. De burger voelt zich te onmachtig om er iets aan te doen. Niet omdat dit écht zo is, maar omdat onze overheden de burger als vervelend gegeven behandelen en ontmoedigen. Als we niets doen dan zal de levensvreugde van de mensheid verder worden ontnomen.

   (in antwoord op Doh!)
 2. kletsmajoor

  Ik ben er van overtuigd dat in tijden van tegenspoed juist diversificatie sneller en zekerder tot nieuwe wegen naar groei leidt. Daar hoort juist een losser verband binnen de EU bij zodat de EU-bureaucratie veel minder zijn verstarrende en dempende invloed kan laten gelden. Beleggers zouden zeggen: niet al je eieren in één mandje leggen. Verder integreren binnen de EU, in zijn huidige centralistische en bureaucratische vorm, leidt juist tot nog meer stagnatie (en dus bezuinigingen). Het is maar de vraag of het EU-project (nog) in staat is om zo’n grote koersverandering door te voeren. Ik denk dat anders de EU met ruzie uit elkaar valt.

 3. De Staatsburger

  Niemand kan de toekomst voorspellen, ook deze vent niet.

Reacties niet toegestaan