Knot: “Het pensioenstelsel is onhoudbaar”

Het pensioenstelsel is onhoudbaar en moet drastisch op de schop. Het is onbetaalbaar om in de toekomst pensioenuitkeringen te blijven garanderen. Als jongeren niet willen blijven meebetalen aan het pensioen van ouderen, valt het draagvlak geheel weg. Dat zegt DNB-president Klaas Knot tegen De Telegraaf. „Het huidige stelsel met een hoge uitkering en een hoge mate van zekerheid is niet houdbaar in het licht van de komende vergrijzing. Het is onontkoombaar dat we naar een stelsel gaan waarin minder zekerheid zal bestaan over de hoogte van de pensioenuitkering”, aldus Knot. „Het moet flexibeler, mensen moeten iets meer ruimte krijgen om te kunnen kiezen hoe en waar ze hun pensioen opbouwen.”

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Klaas heeft een inkomen uit de staatsruif van 5 ton
  Klaas heeft een hypotheek onder personeelscondities .Kosten voor het Rijk (ons)ook nog eens de aftrek .

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/commissarissen-dnb-bezorgd-over-salaris-knot

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22381991/__Knot_steekt_zich_diep_in_hypotheekschuld__.html

  Klaasje geniet voluit van hypotheekaftrek op kosten van Jan Doorsnee ,maar rest mag van hem pensioen inleveren.

  • malky

   Klaas vindt eurobonds ook een heel goed idee, want dat is nodig als je op Europees niveau echt goed wilt nivelleren.
   De landen die er een teringzooi van maken (mede door zijn grandioos mislukte euro) en daarvoor een hoge rente moeten betalen, zijn namelijk ons probleem.
   Wanneer wij niet opdraaien voor hun schulden zouden deze landen niet meer kunnen blijven lenen, en dat is niet de bedoeling, schulden moeten namelijk blijven oplopen en niet teruglopen.

   http://www.nu.nl/economie/3725929/knot-pleit-euro-obligatie.html

   Naar goed gebruik hoeft Klaas geen enkele verantwoording af te leggen, want Klaas is ongekozen, anders had Klaas (net als alle andere centrale bankiers) nooit een dergelijke positie gehad.

   (in antwoord op Paulraw)
  • marianne martens

   Dank voor meer informatie, onthutsend inderdaad, 1.2 miljoen hypotheek onder gunstige omstandigheden. Hoe deze Teflon Baby het vol om ” gewone” hardwerkende- of niet, in de ogen te blijven kijken. Wij betalen aan dit grove bedrag mee. ook Ibrahim, de straatveger of Tetsjanovka de schoonmaakster.Ws is Knot nog veel erger als meeloper van het neo -liberalisme dan Wellink. Waar blijven nu die maatregelen voor Banken? Levensverzekeringen en andere Instituten of zitten allemaal net zoals een mus met hun achterwerk in het zand te draaien.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Zoals het Telegraafartikel stelt:
    ´Bij een hypotheekrente die voor tien jaar is vastgezet betalen
    huizenkopers circa 4%. DNB-personeelsleden hebben een voordeel van ongeveer 1,3% wat in het geval van Knot uitkomt op € 15.600 op jaarbasis. Effectief is het voordeel de helft vanwege de hypoheekrenteaftrek.

    Vorig jaar werd al bekend dat ABN Amro de
    hypotheken voor het personeel verzorgt. De bank is geselecteerd na een openbare aanbesteding.´

    Schiet mij maar lek ,maar hebben we hier niet gewoon te maken met belangenverstrengeling.
    Knot uit hoofde van zijn functie ABN-AMRO aanpakken ,maar heeft ondertussen bij diezelfde bank hypotheekrentekorting geregeld.

    (in antwoord op marianne martens)
 2. Paul van Dam

  De kans dat ons pensioenfondsen het neoliberalisme zal overleven is inderdaad klein. De pot is momenteel zo groot dat als de toestroom van geld nu stopt de mensen die hebben ingelegd het nooit meer opkrijgen in hun leven. Met dit geld zou de staatsschuld van Griekenland (veroorzaakt door de EU en de banksters) enkele keren kunnen worden ingelost. Het probleem is dat het verschijnsel pensioenfonds niet meer past in het roof kapitalisme waar Knot dienaar van is. Het regelmatig gegraai van bedrijfsleven en overheid heeft inderdaad schade toegebracht. Ook het willens en weten reken met de verkeerde rekenrente van minister Kamp van de VVD, gesteund door de PvdA is ook zo’n voorbeeld van bewuste afbraak. De anti-Europese organisatie EU kijkt ook al enige tijd verlekkerd naar de klap geld in de pensioenfondsen.

  Het begrip pensioenfondsen hoort in een politieke omgeving van solidariteit en beschaving, dat is niet waar de EU naar streeft. De dromers van de Verenigde Staten van Europa snappen best tussen twee happen kaviaar door dat met neoliberale flexcontracten, ZZP constructies en lage rentevoet de opbouw van een fatsoenlijk pensioen niet meer mogelijk is. Om de Euro te redden moet de rente het liefst nul zijn. Door deze geforceerde lage rente van de ECB worden de pensioenfondsen en spaartegoeden langzaam leeggetrokken.

  Maar nu U nog… u heeft de keuze om straks op neoliberale D66-achtige partijen te stemmen in acht smaken om pensioenfondsen en de kwaliteit van leven in Europa verder onder druk te zetten. PvdA aan kop, direct gevolg door VVD, CU, GL, PVV, SGP, D66(6) en CDA. Een “stem op Europa” door straks op de EU te stemmen is ook goed voor een anti-Europese beschavingsoffensief. Voor liefhebbers van democratie, beschaving en eerlijke verdeling van de welvaart en bescherming van het milieu blijft er echt nog wat over om op te stemmen. Alles wat mee mag doen aan de flauwe verkiezingsshows van de NOS en RTL valt sowieso af.

  Wat overblijft is nog oppassen geblazen maar er zit nog goud en zilver tussen het blik van het neoliberalisme dat u leeg aanstaart.

  • marianne martens

   U heeft gelijk in het geschetste beeld van de huidige Politieke situatie.Politiek is het nu moeilijk kiezen. Vanwege democratie, beschaving, milieu, dierenbescherming, humaan asielzoekersbeleid, de rijken steeds rijker en de armer steeds armer waaronder veel kinderen, zieken en ouderen ben ik helemaal klaar met de PvdA en de door U genoemde rest. Holle piepende praat, bevolking wordt uitverkocht aan wie? aan de nieuwe EU Barbaren. Nu weer Kluts, vriendje van Rutte. Andere opvolger was gewenst en bekwaam. Neen, Rutte besluit anders.
   Nu zit heel Nederland inderdaad met iemand opgescheept die alleen maar angstboodschappen verkondigt en de burger laat bloeden en af betalen wat wat de “wit snuivende streepjes sok” op het Damrak over de balk heeft gegooid. Behalve een paar websites, weekbladen 2 dagbladen laat geen enkele journalist, behalve Marc Chavannes e.a. een goed kritisch geluid horen.Inderdaad, ik stem SP of Partij van de Dieren, want zolang het dier geen goed leven heeft hebben we een wel heel klein neutrinootje beschaving.

   (in antwoord op Paul van Dam)
  • Heldoppantoffels

   Bizar hè!? En hoelang blijft de burger het nou nog pikken? Hoe formeren wij voldoende tegenkrachten? Wat zijn de alternatieven….

   (in antwoord op Paul van Dam)

Reacties niet toegestaan