Oeso-topman: ‘Nederlandse vrouwen werken niet vrijwillig parttime’

In Nederland werken veel meer vrouwen parttime dan in enig ander land van de OESO, de club van rijke landen.  OESO-topman Yves Leterme betwijfelt of dat vrijwillig is.
,,Is dat echt een vrijwillige keuze?'' vraagt Leterme in het AD ,,Ik weet het niet. Het kan ook een noodzaak voor vrouwen zijn. En het kan zo zijn dat bedrijven vrouwen niet laten doorstromen naar voltijdbanen. Waarom zouden anders in vergelijkbare landen vrouwen wel meer uren werken? Het gegeven dat in Nederland zo veel vrouwen parttime werken zorgt voor een lage arbeidsproductiviteit en dat leidt tot minder economische groei. Dat is een zwakte van de Nederlandse economie. De groei in Nederland is lager dan in driekwart van de andere geïndustrialiseerde landen.'' Volgens hem moet Nederland niet trots zijn op het hoge percentage vrouwen dat parttime werkt, maar er tegen strijden
 

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Het is inderdaad onvrijwillig. De kinderopvang is niet te betalen. In Belgie kan je kind voor 440,- per maand 5 dagen per week van ‘s morgens 0800 tot ‘s avonds 1800 naar een onthaalmoeder. Dan loont werken nog, zelfs al heb je er 2. In Nederland is het 4 a 5x zo duur dus werken loont totaal niet.

  • Bart_van_Oerle

   Mijn indruk is toch dat het part time werken in Nederland gekoesterd wordt. Eigen zorg voor de kinderen zit er bij ons erg ingebakken.
   Dus ik denk dat die karige kinderopvang eerder voortkomt uit onze wil om zelf voor onze kinderen te zorgen, dan dat het andersom is en moeder noodgedwongen zelf voor hun kinderen zorgen omdat de opvang zo duur is.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • kletsmajoor

   Zolang ik werk (20+ jaar) valt mij al op dat ook jonge vrouwen zonder kinderen graag in deeltijd willen werken. Hun argument is meestal om meer sociale contacten te kunnen hebben.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Pietje_Precies

    ja en ze zeggen het zo van” ja ik ben toch niet gek! ik moet ook tijd voor mezelf overhouden!!!”

    (in antwoord op kletsmajoor)
  • Pietje_Precies

   da’s onzin, waarom moet een ander bijdragen aan jouw kinderopvang? Want dat is natuurlijk aan de orde.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    @Pietje_Precies:disqus Het Nederlandse systeem draait op subsidie. Dit is veel te duur en daar gaan miljarden subsisdie tegenaan omdat anders helemaal niemand zijn kind meer wegbrengt.

    Het Belgische Onthaalmoedersysteem draait vrijwel zonder subsidie, is marktgedreven en veel beter. De sleutel is geen wettelijke dwingende regels, maar wel een uitgebreide set richtlijnen waaran je als onthaalmoeder aan dient te voldoen. En je krijgt gegarandeerd 2x per jaar een steekproef van een inspectrice. Het hele systeem wordt uitgebreid uit de doeken gedaan op de website van Kind&Gezin (een soort kruising tussen het consultatiebureau en de kinderbescherming).
    Het Belgische systeem is veeeeeel beter, goedkoper en efficienter.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. dlagewaa

  Nederlandse vrouwen werken veel meer part time dan vrouwen elders en
  daarom groeit de NL economie niet zo hard als elders. Nou en???? Dan
  groeit de economie toch wat minder dan elders.

 3. Pietje_Precies

  wat een idioot is dat. Roeptoeteren zonder dat ie zich eerst heeft geinformeerd. (of alleen bij de socialisten ging navragen, wat die vinden dat de waarheid zou moeten zijn).

 4. Apekool

  Ik verwijs maar even naar de Belgische wetenschappers over het lagere verdienvermogen van vrouwen, diezelfde luiheid zal aan al dat ge-parttime ook wel ten grondslag liggen.

 5. harrr

  Bij ons werken 5 vrouwen, 5 in partime, Ze hebben geen van allen kinderen, ze kiezen er zelf voor. De jobs zijn namelijk niet parttime. 2 heb ik letterlijk horen zeggen “ik heb ook een paar dagen voor mezelf nodig”.. Dus het zal wel luiheid zijn.

Reacties niet toegestaan