Eenderde van de koophuizen onder water

Afgelopen jaar kwamen er 300 duizend huishoudens bij met een hogere hypotheekschuld dan de waarde van hun huis. Daardoor staat nu een op de drie Nederlandse huizen onder water. Het gaat in totaal om 1,4 miljoen huizen en huishoudens. Ook de hoogte van de gemiddelde schuld nam toe. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde. De gemiddelde restschuld steeg tussen begin 2012 en begin 2013 met 9 duizend euro tot 61 duizend euro. Vorig jaar daalde de gemiddelde huizenprijs met ruim 1 procent. Uit de cijfers blijkt  dat het grootste gedeelte van de onderwaarde zit bij huizenbezitters die jonger zijn dan 45 jaar. 'Die groep heeft relatief weinig tijd gehad om vermogen op te bouwen om een restschuld mee op te vangen', aldus het CBS.
Nu de prijzen zich in grote delen van het land weer stabiliseren en in populaire gebieden zelfs weer stijgen, komen sommige huishoudens ook weer boven water.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  ‘Koopwoningen die in februari van eigenaar verwisselden waren gemiddeld
  1,7 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling
  was daarmee fors hoger dan in januari, toen koopwoningen slechts een
  half procent goedkoper waren.’ aldus het CBS gisteren.
  Dus ik begrijp dat optimisme in de laatste zin niet

 2. marianne martens

  zou het mogelijk zijn dat de banken het onder water- bezit geld ook kunnen afschrijven, zodat de bewoners niet in een nog grotere financiële moeilijkheden komen en de buurt niet verpauperd Per slot doen ze het ook met de gangsters, criminelen, verzekeringsmaatschappijen, projectontwikkelaars ( = zonder uitzondering fout )

 3. Lio

  Het zijn dezelfde mensen die je uitlachten als je voor 2008 riep dat de huizenprijzen te hoog waren en zullen flink gaan dalen. The dreamers!
  De prijzen zullen nog verder dalen totdat die in een lijn komen met de inkomens in Nederland.

Reacties niet toegestaan