“Schade economie door NSS-top 1 tot 2 miljard”

"Het organiseren van de NSS-top in Den Haag kost Nederland vermoedelijk tussen de 1 en 2 miljard euro. De grootste kostenpost is niet de inzet van defensie, politie en veiligheidsdiensten, maar de schade aan de economie door het platleggen van de Randstad. Hoe rigider de veiligheidsmaatregelen, hoe groter de economische kosten." Dat schrijft professor Sylvester Eijffinger in zijn column in Metro "Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland is ongeveer 600 miljard euro per jaar. Als de gehele Randstad twee dagen volledig platligt, dan kost dit 1 miljard per dag. Je kunt namelijk uitgaan van de helft van het bbp van 2 miljard per dag. Afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen, schat ik dat de dagelijkse economische schade op minimaal een half en maximaal op 1 miljard ligt. Verdeeld over minimaal twee dagen, kan de economische schade uitkomen op 1 tot 2 miljard euro. Over de kosten, zoals de voorbereiding en beveiligingskosten, is de overheid niet erg transparant. Het zou gaan om 400 tot 500 miljoen euro." Er zijn volgens Sylvester Eijffinger niet alleen kosten, maar ook opbrengsten, bijvoorbeeld voor hotels en restaurants. Het levert ook publiciteit op voor steden als Den Haag en Amsterdam. En er worden zakendeals gesloten, zoals met China. "Maar ik vraag mij af in hoeverre dit opweegt tegen het platleggen van de productie van bedrijven in de Randstad. Hoe hoog dit precies wordt, zien we in de zomer terug in de cijfers van het CBS over het eerste kwartaal."

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Ehm, ‘platleggen van de hele Randstad’, ‘platleggen van productie van bedrijven in de Randstad’? Meneer Eijffinger moet denk ik even z’n rekenmodel herzien. Ik woon in Rotterdam en we draaien hier gewoon vrolijk door…

  • André Somers

   Precies. Ook wij (in Den Haag, vlak bij de “veiligheidszone”) zijn gewoon open, al zijn er een paar mensen die besloten hebben thuis te gaan werken vandaag. Natuurlijk is er wat hinder, maar van het “platleggen van de Randstad” is natuurlijk totaal geen sprake. Het is niet alsof de (halve) randstad verplicht moet binnenblijven vandaag en morgen.

   (in antwoord op AT)
 2. Divert

  Ik denk dat het wel mee zal vallen. De rekenmethode van Eijffinger is ook vooral theoretisch. Aan de ene kant ligt de randstad natuurlijk niet plat. Er wordt wat flexibiliteit gevraagd van de regio, maar aangezien dit niet meer dan 2 dagen duurt zullen de gevolgen zeker meevallen.
  Daarnaast de kosten van de operatie in directe zin (inzet politie/veiligheidsdiensten).. De mensen die hierbij betrokken zijn, zijn de rest van het jaar natuurlijk ook gewoon in dienst. Extra politie daar betekent tijdelijk minder politie op een andere locatie. Dat zal wel wat extra kosten met zich meebrengen, maar nogmaals: deze mensen kostten toch al geld, of ze nu in Den Haag, Amsterdam of elders hun werkzaamheden uitvoeren.
  En er is natuurlijk ook een positieve kant: zoals hij al schrijft, de directe opbrengsten voor de horeca, maar ook de exposure: de wereld weet weer waar Nederland ligt. Dat is misschien nog wel belangrijker.

 3. Michiel Thalen

  Een dagje sneeuw kost veel meer. Nu is iedereen voorbereid en is bijna alles gewoon open of mensen die thuis werken. Ik vind dit wel heel erge sensatiezoekerij. Wat mij betreft kan je nu definief de opmerkingen van dhr Eijffinger naast je neerleggen.

 4. willemZ

  De economenziekte van deze tijd: de eindeloze cijferbrij die alles moet verklaren.

  • Divert

   Ik zou het geen economenziekte willen noemen, zaken verklaren vind ik in principe een prima zaak, het heeft ons veel kennis en welvaart gebracht, maar gebruik dan wel juiste cijfers en aannames! Persoonlijk denk ik dat er hier een andere ziekte speelt: mediageilheid. Met een genuanceerd verhaal of een minder overdreven verhaal is het natuurlijk veel moeilijker in de spotlights te komen.

   (in antwoord op willemZ)
 5. Karel Kritisch

  Wat een nattevingerwerk. De randstad lag helemaal niet volledig plat. Lulkoek van de bovenste plank. En geld dat de overheid uitgeeft aan de NSS schaadt de economie niet maar komt juist terecht in de economie. Als je dat niet snapt Emmeke..

  • RhodBerth

   Helemaal met je eens. Wat een nonsense.
   Politie en defensie worden sowieso betaald, alleen werden ze nu anders ingezet.

   En van thuiswerken / agenda aanpassen / planning aanpassen gaat de omzet van bedrijven niet naar beneden.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Sterker nog er kwamen duizenden delegatieleden en journalisten naar Den Haag. Nederland is weer aardig op de kaart gezet qua cultuur. De Nachtwacht stond op vele voorpagina’s.

    (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan