Welvaartsschok: We zullen jaar na jaar na jaar minder te besteden hebben

Minstens drie jaar lang zal de gemiddelde Nederlander steeds minder te besteden hebben. De economische groei zal, zelfs in optimistische scenario's, niet genoeg zijn om de inflatie te compenseren en iedereen een beetje meer welvaart te geven. Volgens het Centraal Planbureau kan dat wel vijf jaar achter elkaar aanhouden, langer dan ooit sinds de tweede wereldoorlog. 
Vorig jaar daalde de koopkracht met bijna een half procent, dit jaar zal dat meer zijn. Volgens de Tilburgse econoom Edin Majagic zijn de jaren dat groei vanzelfsprekend was, en welvaartsstijging een verworven recht, voorlopig voorbij. "We zijn dat als normaal gaan beschouwen, maar dat is het niet."
‘De inflatie zal verdubbelen’, zegt Mujagic. ‘Iemand die in 1978 is geboren, heeft alleen maar inflatie gekend van rond de 2 à 2,5 procent en groei van 2,5 procent. Maar wat normaal is, is een groei van hooguit 1,5 procent en een inflatie van 4 tot 5 procent. Zo’n inflatie is historisch gezien niet extreem hoog, maar het is wel de realiteit voor een lange reeks voor komende jaren.’ Grofweg betekent lage groei, lage lonen. En lage lonen in combinatie met hoge inflatie: dat is een probleem. Dan is er minder geld in de portemonnee waarvoor ook nog eens minder gekocht kan worden omdat de hoge inflatie alles duurder heeft gemaakt.
De versnelde olieschok, die het gevolg zal zijn van de crisis in het Midden-Oosten, is nog niet inbegrepen in de scenario's, maar zal uiteraard invloed hebben.

Bron: De Volskrant

Bron(nen):   De Volkskrant