De angst voor De Grote Crisis is terug

Het komt allemaal tegelijk: de angst om Spanje, de teruglopende handel van Duitsland, het onverwacht hoge begrotingstekort van China, en natuurlijk de olie.
De eerste politiekogels zijn gisteren al afgeschoten bij rellen in Qatif, in het olierijke oosten van Saoedi-Arabië. De oliehandel is er dus niet gerust op dat de aangekondigde ‘Dag van Woede’ in Saoedi-Arabië met een sisser afloopt.
‘Riaad controleert driekwart van de mondiale buffercapaciteit’, stelt olieanalist Amrita Sen van Barclays in het Finaniceele Dagblad. ‘Onrust in het koninkrijk, zelfs als het bescheiden is in omvang, kan de markt op z’n kop zetten, ook als er geen enkel risico is op maar de geringste verstoring van de productie.’ Het grote probleem is dat niemand kan inschatten hoe groot de onvrede in Saoedi-Arabië is.
Tekenend voor de onzekerheid is dat niemand weet wie er achter de Facebook-oproep tot protest zit. Er zijn zelfs geruchten dat het de Saudische geheime dienst is. Die zou, zo meldde The Guardian gisteren, mensen uit de tent willen lokken, zodat het eenvoudig is om critici op te pakken. Als er vandaag inderdaad duizenden demonstranten de straat op gaan, kan dat volgens marktkenners een flinke impuls geven aan de olieprijs, omdat het stevig bijdraagt aan de onzekerheid in de handel.

Uit China kwam er ook verrassend nieuws: het land boekte in februari geen handelsoverschot, maar een handelstekort van 7,3 miljard dollar. De verklaring is te zoeken bij het Chinese nieuwjaar, waardoor de export veel minder groeide dan verwacht. Ook de Duitse export daalde overigens onverwacht in januari, na twee opwaartse maanden.

Zie ook Die Welt

Bron(nen):   Financial Times (betaald)  Financieele Dagblad  Wall Street Journal