Waarom je de pizzakoerier niet digitaal een fooi moet geven

Bij Thuisbezorgd kun je je bestelling online betalen inclusief fooi. Maar wie die optie gebruikt, moet weten dat de site belastingen en premies inhoudt over het bedrag. Het komt dus niet volledig bij de bezorger terecht.

Woordvoerster Linda van Aalten van JustEat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd zegt daarover tegen RTL Nieuws: "Ook over fooien moeten belasting en premies worden afgedragen. Die houden wij dan ook in."

De optie om online fooi te geven bestaat sinds mei vorig jaar. Inmiddels rekent zo'n 10 procent van de bestellers het extraatje op die manier af. Op de website staat dat het volledige bedrag naar de bezorgers gaat, terwijl in werkelijkheid vaak ruim een derde naar de Fiscus wordt gestuurd.

Dat is Thuisbezorgd niet verplicht. Deliveroo geeft bijvoorbeeld 100 procent van de fooi aan de bezorger (wat in principe ook het idee is van fooi). Het is dan aan de maaltijdbezorger zelf om het totaal aan fooien op te geven aan de belasting. "Maar het is de vraag of iedereen die fooien daadwerkelijk aangeeft," zegt woordvoerder Jessica van Wegen van het Ministerie van Financiën.

Bron(nen):   RTL Nieuws