Nog 20 jaar dan is de vis op

Dagelijks legen onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een visfuik in het Marsdiep bij Texel. In 1965 leverde dat gemiddeld 65 kilo vis per dag op, nu is dat nog 5 kilo. Ook het aantal vissoorten nam drastisch af. Werden er 50 jaar geleden 24 palingen per dag gevangen in de fuik, nu is dat er nog eentje, per 10 dagen.

,,We zijn met onze zeeën en oceanen omgegaan alsof we nog in de middeleeuwen leven. Iedereen kan zijn netje uitgooien. En dat doen we dus nagenoeg ongelimiteerd. Alsof we jagers en verzamelaars zijn, die hun omgeving zien als een oneindige bron van voedsel,'' zegt buitengewoon hoogleraar fysische oceanografie Herman Ridderinkhof, adjunct-directeur van het NIOZ in het AD. ,,Maar die zee raakt een keer leeg. Dat realiseren we ons nu. Een beetje aan de late kant.''

 in Den Haag wordt de eerste internationale oceaantop gehouden. 500 ministers, wetenschappers en milieu-experts uit 80 landen breken zich het hoofd over oplossingen zoals zeeboerderijen en kweektuinen. Maar volgens insiders is het eigenlijk al te laat

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Als we land-dieren hadden bejaagd zoals we met vissen doen was er geen land-dier meer over geweest. Maar die zijn we gaan kweken en in de praktijk hebben we meer vlees dan goed voor ons schijnt te zijn.
  Als “we” ons net zo gaan verdiepen in het kweken van vis+visvoer als we gedaan hebben in het kweken van vlees+veevoer is het probleem zo opgelost.

  • marianne martens

   zou kunnen lukken. Als het klopt dat de Waddenzee al is leeggevist
   dan is het voor de gehele voedselketen een mega -klus om vogels e.a.soorten weer eten te geven. In dorpen aan de Noordzee komen vooral bij Oostenwind veel zeevogels naar land. i.p.v. na te denken en samen te werken met allerlei onderzoekers heeft
   een “bureacratische schroevendraaier” weer een Meldpunt Zeevogels ingesteld.Problemen omdraaien.Mensen, die klagen over de vogelpoep op hun auto!!, zelf vergeten ze dat ze iedere dag een drol draaien waar de visstand ook niet beter van is geworden. We zullen maar niet het getal geven wat elke dag in de Noordzee verdwijnt.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Anton van Haasteren

  Het vervelende is dat de populatie mensen nog steeds groeit. Hoe lang nog?

 3. Meester Proper

  Als de vis op is neem ik wel vlees.

 4. Dead Silence

  Er zijn 6.5 milard mensen teveel op deze planeet. Een paar honderd miljoen is zat.

  • Vogelbeest

   Zodra iedereen bestaanszekerheid heeft stopt de groei. Kijk naar Europa, Japan, Anglo-Americans. Eerder krimp dan groei. Alleen gebieden waar mensen afhankelijk zijn van hun kinderen voor pensioen groeit de bevolking. Nog een of 2 generaties en de groei zal stoppen in de meeste landen.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Karel Kritisch

   Als we duurzaamheid zouden inwisselen voor roofbouw dan valt dat nog wel mee denk ik.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Zonnestraaltje

   ondertussen 7 miljard…

   (in antwoord op Dead Silence)
 5. Karel Kritisch

  Deze week in het nieuws: Nederland neemt ondertussen ook maatregelen om de Noordzee extra te
  beschermen. Zo worden daar later dit jaar grote gebieden aangewezen als
  beschermd natuurgebied. Het gaat om Friese Front, Klaverbank en
  Doggersbank, die volgens het ministerie samen een oppervlakte hebben ter
  grootte van de provincies Gelderland en Overijssel. Begin volgend jaar
  komen er bovendien proefprojecten in de Noordzee om schelpenbanken te
  herstellen. Dat zijn ‘essentiële kraamkamers voor vis’, aldus het
  ministerie.http://www.omroepwest.nl/nieuws/22-04-2014/dijksma-opent-oceanentop-world-forum

  Over 20 jaar zwemmen er weer meer vissen in de Noordzee als men deze maatregelen goed uitvoert. Visstanden kunnen zich redelijk snel herstellen.

Reacties niet toegestaan