Duitse energiewende: een nobel streven, maar wel duur
Ecostroom is in Duitsland goed voor meer dan een kwart van het totale stroomverbruik. Dat is een record. Maar er zijn wel miljarden aan subsidies mee gemoeid.
Na de ramp in Fukushima koos Duitsland radicaal voor duurzame energie. Die moest alle kernenergie gaan vervangen. Deze zogenoemde energiewende heeft voor een enorme toename in het aantal windmolens en zonnepanelen gezorgd. Nu behoort Duitsland tot de top als het gaat om duurzame energie. De Duitsers produceren ruim twee keer zoveel groene energie als Nederland. Met al hun duurzame stroom kunnen ze ons hele land van energie voorzien.
Maar al die verantwoorde stroom kost veel geld. 23,6 miljard euro wordt er waarschijnlijk dit jaar aan subsidies verstrekt. En ook de consument betaalt. De stroom is het afgelopen jaar fors duurder geworden.
Z24
Bron(nen):
Als de Russen de gasprijs vertienvoudigen dat is pas duur.
Wij gaan straks ook tientallen miljarden steken in dit windei.
(in antwoord op Karel Kritisch)Dus moeten we maar afhankelijk blijven van barbaarse landen?
(in antwoord op Dead Silence)Nederland is nauwelijks afhankelijk van Russisch gas. En barbaars is relatief overigens.
(in antwoord op Vestzak)ik woon zelf in zeeland en kan je met 100% zekerheid vertellen dat hier al de hele week de windmolens op volle snelheid draaien. Je bedoelt misschien Nieuw Zeeland!
(in antwoord op Dead Silence)Dan is er iets met jouw ogen of die van mij.
(in antwoord op Willem)Mijn oma niet, die woont gewoon in een verzorgingshuis.
(in antwoord op Dead Silence)En heovaak ordt ze verschoond?
(in antwoord op Karel Kritisch)Het is daar prima. Ze wordt goed verzorgd.
(in antwoord op Dead Silence)Voor welke alternatieven zou jij dan gaan?
(in antwoord op Dead Silence)Kernenergie of mondiale geboortebeperking. De kern van het probleem is teveel mensen.
(in antwoord op Karel Kritisch)Ik denk dat er niet zozeer teveel mensen zijn maar dat het consumptie gedrag niet duurzaam is.
Wat betreft kernenergie. We hebben geen uranium in Europa. Zijn we nog steeds afhankelijk van instabiele landen.
(in antwoord op Dead Silence)Welke gek zou er ooit een uranium centrale bouwen terwijl een veilige Thorium reactor ook mogelijk is? Behalve natuurlijk als je graag bomb-grade afval wil produceren…
(in antwoord op Karel Kritisch)Thorium heeft toch ook nadelen? Je kan er trouwens ook kernbommen mee maken.
(in antwoord op Apekool)Energie kost geld. Hoeveel kost de energie die opgewekt wordt door deze windmolens?
Overigens hoef je een windmolen maar een keer te bouwen. Als je de afschrijving afzet tegen de hoeveelheid energie die hij opbrengt weet je meteen hoeveel die energie kost, maar dat lees ik nergens.
Wel bij de productie en onderhoud van een windmolen. Dit moet ook meegenomen worden.
(in antwoord op Anton van Haasteren)Financieringskosten voor het geleende kapitaal is de grootste kostenpost bij windmolens (ook bij zonnecentrales). Zie onderstaande jaarrekening van een klein windpark:
http://www.groenerekenkamer.nl/wat-levert-een-windmolen-op/
Als je alle subsidies op een rijtje zet in die jaarrekening zie je dat de totale kosten van een kilowatt windenergie van dat park ca. 11 cent is. Dat is ruim 2x zoveel als de marktprijs van grijze stroom.
(in antwoord op Anton van Haasteren)vergeet die nieuwe gascentrales niet, die snel bij moeten starten als de wind even wegvalt. het is al lang aangetoond dat windmolens geen CO2 besparen. Oh, ga ook eens in china kijken wat voor milieuramp zich daar afspeelt om de zeldzame metalen voor de magneten van de generatoren op te graven…..Hier een beetje blij doen, maar niet het hele plaatje zien. Zo lust ik er nog wel een paar….
(in antwoord op Anton van Haasteren)Andermans geld verspillen aan subsidie voor onrendabele oogzweren heet tegenwoordig nobel…
Mail naar mijnklimaat@xs4all.nl om een essay te ontvangen waarin aangetoond wordt (door o.a. prof. dr. Pieter Lukkes) dat onze regering 60 tot 80 miljard euro gaat verspillen aan windenergie, Windturbines?Fyra’s op palen…
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-Sommer/article/detail/3580085/2014/01/19/Verzorgingstehuizen-moeten-dicht-maar-wij-investeren-18-miljard-in-wind.dhtml
(in antwoord op andre van den berg)