Saudi-Arabië verbreekt handelsrelaties vanwege Wilders

Saudi-Arabië schort de handelsbetrekkingen met Nederland op. Nederlandse bedrijven mogen niet meer meedoen bij aanbestedingen en er worden minder visa aan Nederlanders verstrekt. Dit melden de zakenkrant Al Iqtisadiya en Saudi Gazette op gezag van een anonieme bron bij de Saudische Raad van Kamers van Koophandel. De beslissing zou zijn genomen op basis van een rapport van de Saudische ambassadeur in Nederland. Die zou naar huis hebben geschreven dat PVV-leider Geert Wilders zich vijandig opstelt jegens de islam en Saudi-Arabië. De anonieme bron meldt dat Nederlandse bedrijven niet meer mogen meedoen aan toekomstige projecten in Saudi-Arabië. Ook komen er beperkingen op de verstrekking van visa aan Nederlanders.

Bron(nen):   Saoedi Gazette      

37 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  En G3^^^ is weer in zijn nopjes.

  • Vestzak

   Mag zijn naam soms niet genoemd worden?
   Ik weet niet, just asking.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • kletsmajoor

    Als je Zijn naam gebruikt, is er een grote kans dat je reactie niet direct wordt geplaatst maar eerst door een moderator moet worden beoordeeld. Pas als het item niet meer actief bediscussieerd wordt, verschijnt je reactie alsnog (na een dag of drie meestal). Althans zo was het jarenlang. Ik heb het recentelijk niet meer uitgeprobeerd.

    (in antwoord op Vestzak)
   • Dead Silence

    Als ik z’n naam noem wordt het bericht niet geplaatst. Censuur.

    (in antwoord op Vestzak)
 2. Bas

  Saudi-Arabië verbreekt handels relatie met ons? Wat een grap! Dat hadden wij natuurlijk al veel eerder moeten doen. Een land waar vrouwenrechten en rechten van minderheden zo worden geschonden daar wil je geen relatie mee hebben. In dit soort gevallen moet toch echt eerder geluisterd worden naar de dominee dan naar de koopman.

  • Vestzak

   Oh, dus we moeten meteen maar alle handelsrelaties met de helft van de wereld verbreken?

   China bijvoorbeeld? Of India? Om maar wat te noemen? Daar worden ook nogal wat (kinder)rechten geschonden. Als u zo graag de dominee wil uithangen, dan moet u ook consequent zijn.

   Totaal niet funest voor een internationaal handelsland als Nederland, hoor. Nee, totáál niet.

   Los van de barbaarsheden in SA – dat ontken ik niet – is het een stabiele factor in de regio en een belangrijke handelspartner. Het is geen kattenpis waar het om gaat.

   http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/betrekkingen-met-nederland/saoedi-arabie

   (in antwoord op Bas)
 3. Vestzak

  Kun je nagaan wat er gebeurt als deze man daadwerkelijk aan de knoppen zit…

 4. Paulraw

  Een land dat al die hoofdenhakkers subsidieert oa in Syrië ,waardoor ook onschuldige landgenoten(pater) worden vermoord.Een land dat al die fundamentalisten in Afrika subsidieert waardoor er de elke dag vele aanslagen/doden zijn ,westerlingen ontvoerd worden en vermoord.t’Is elke dag op TV 5 Journal Afrique maar MSM snurkt hier verder.
  Moeten we een land serieus nemen dat een blogger die een liberale website opent jarenlang opsluit en 1000 zweepslagen geeft?
  http://www.humanistischverbond.nl/nieuws/raef-badawi-veroordeeld-tot-10-jaar-cel

 5. Meester Proper

  Hulde aan de Heer Wilders, dit had lulletje Rutte natuurlijk zelf al lang geleden hebben moeten doen. Saoedi-Arabië is een barbaarse, fascistische dictatuur waar geen fatsoenlijk mens mee handel moet willen drijven.

  • AT

   Wat heeft Wilders gedaan dan? Niets!

   Als wij stoppen met handel drijven met elk land dat niet volgens onze normen en waarden draait, dan stort onze economie in. Weet u hoeveel dingen er zelfs in de VS gebeuren die, feitelijk bekeken, niet correct zijn. Om maar te zwijgen van China, Brazilië en Rusland. Overal is wel wat te vinden. Dan moeten we alleen nog handel drijven binnen de EU, oh nee, want de EU wilt u ook niet. Zullen we het dan maar gewoon op ruilhandel met de buurman houden?

   Stopt u dan maar uit principe benzine te rijden en stapt u over op elektrisch rijden. De olie komt hoogstwaarschijnlijk uit Saoedi-Arabië. Oh nee, die duurzame energie wilt u waarschijnlijk ook niet.

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Vestzak

    Laat dat waarschijnlijk maar weg. Meester Proper is tegen alles.

    (in antwoord op AT)
    • Meester Proper

     Nee hoor, ik ben voor de Kerk van Rome en ook voor het koningshuis. Probeer niet te veel over mij te fantaseren, Vestzak.

     (in antwoord op Vestzak)
     • Vestzak

      Iemand attendeerde mij erop dat u een internettrol bent. Zolang ik daar niet helemaal achter ben, neem ik maar het zekere voor het onzekere.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Je fantasieën over mij houden je wel bezig, niet? Probeer gewoon te reageren op wat ik schrijf, of reageer helemaal niet.

      (in antwoord op Vestzak)
 6. Paulraw

  Wij moesten zo nodig het land bombarderen dat de meest liberale familiewet had en waar christenen gewoon over straat konden gaan.En zie wat er van is geworden ,die ´bevrijding door ons´
  ´De Iraakse familiewet uit 1959 geldt als een van de liberaalste in het
  Midden-Oosten, maar daar komt binnenkort waarschijnlijk een eind aan. De
  sjiitische meerderheid in de regering heeft een nieuwe wet goedgekeurd,
  gebaseerd op sjiitische geschriften uit de achtste eeuw. Daarin staat
  dat minderjarige meisjes mogen huwen. ´

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3656832/2014/05/17/Irak-wil-kindhuwelijken-legaliseren.dhtml

  We hadden beter kunnen doorvliegen naar SA.

  En dan die domme reactie uit de PvdA burelen

  ´Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het ‘een walgelijke sticker met als
  enige doel om te kwetsen’. Volgens Wilders was de bedoeling niet om te
  kwetsen, maar om te choqueren.´

  Dus mensen onthoofden en mensen opsluiten wegens geloof,zweepslagen toedienen,ik heb Asscher er niet over gehoord.Maar een stickertje ,daar moet direct met grote woorden op worden gereageerd…

  Ze begrijpen het daar nog steeds niet,dat ze met dit soort opmerkingen er voor zorgen dat straks de Kamer vol zit met kaalkopjes van Wilders.

  Men luistert niet meer .

  • Vestzak

   “Wij”?
   Ik heb niemand gebombardeerd, hoor. De neocons van Bush moesten zo nodig met de spierballen rollen.

   Hier, grappig stukje uit uw krant (niet dat het me verder iets zegt):
   http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1616851/2009/11/06/Wilders-is-de-meest-succesvolle-neocon.dhtml

   Ik ben daar van het begin af aan tegen geweest (wat Irak betreft dan) en ik vrees zelfs dat die boemerang uiteindelijk nog harder in het Westen zal terugkeren.

   En maar meteen even doorvliegen naar SA? Kom nu toch. U leeft in een verkeerd decennium.

   Je moet in dit soort zaken als Westers land nu eenmaal een stuk pragmatischer zijn vandaag de dag dan – pak ‘m eens beet – 10, 20 jaar geleden. De tijden dat we ongestoord de dominee konden uithangen en van alles konden roepen over mensenrechten in andere landen liggen toch echt wel achter ons (ondanks de twijfelende ‘boycot’ van Rusland tijdens de Spelen). Dat heeft natuurlijk alles met de verschuiving in de internationale verhoudingen te maken (volgens de Wereldbank is China misschien dit jaar al de grootste economie ter wereld.)

   De VS laten het tegenwoordig wel uit hun hoofd om (uitgebreid) over (het gebrek aan) mensenrechten in China te spreken. De Dalai Lama wordt in ons land niet meer (officieel) ontvangen. De Koning zat vrolijk pils te drinken met Putin.

   Moeten we dan maar zwijgend toekijken? Nee, dat ben ik met u eens. De MSM zouden er allicht meer over kunnen berichten. Maar veel MSM doen dat ook wel, zelfs tot CNN aan toe. Maar allicht komt dat omdat CNN tegenwoordig vrij feminien is (en dat bedoel ik niet negatief).

   Maar iedere seconde (…) worden we 150.000 liter olie afhankelijker van dergelijke barbaarse regimes.

   Kritiek hebben is één ding – en ik hoop zelf dat er tijdens het WK in Qatar bijzonder veel kabaal gemaakt zal worden door het Westen, om maar even wat te noemen – maar (structureel) andere landen tegen je in het harnas jagen, is het andere uiterste. En Wilders doet dit niet alleen met SA. Marokkanen, moslims, zoals Turken (waaronder ook hoogopgeleiden, die inmiddels veel bijdragen aan de BV NL), Polen, Roemenen, Bulgaren (u weet wel, van de tsunami: http://www.theguardian.com/uk-news/2014/may/14/number-romanian-bulgarian-workers-falls-border-controls?CMP=twt_gu ). Wilders jaagt ze allemaal op de kast. Dat is ongezond, zo niet funest voor een open economie als de onze. Kijk, als lid van de oppositie kun je dat natuurlijk lekker doen. Maar als (mogelijke) MP en leider van een land, of zelfs als lid van een coalitie, is dat toch echt niet verstandig, om niet te zeggen ondenkbaar.

   Leuk hoor, zo’n sticker. Maar je lost er echt niets mee op. Eerder het tegendeel, het verergert de boel alleen maar. Als dat de ‘kritiek’ is die u zo graag ziet, vrees ik toch echt het ergste.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    U heeft toch hopenlijk wel door dat dit stukje door mij voor een groot deel in de sarcasmemodus is geschreven?
    ´Wij ´ zijn het ´superieure Westen´

    ´En maar meteen even doorvliegen naar SA? Kom nu toch. U leeft in een verkeerd decennium.´

    Ook sarcasme,als ze zo nodig moesten bombarderen ,dan hadden ze beter de wortel van het terrorisme kunnen bombarderen.Niet dat ik daarvoor was.

    En ik ben ook niet voor Wilders ,wat u uit mijn kaalkopjesopmerking ook wel kon afleiden.
    Maar de overdreven reactie op wat dom gesticker door Wilders(hoog belletje trekken gehalte) door onze eigen politici stuit me tegen de borst.

    (in antwoord op Vestzak)
 7. marianne martens

  De enige die hier garen bij spint is Wilders en dat kan absoluut niet de bedoeling zijn. Hiervoor is de Regering en al zijn paladijnen verantwoordelijk
  door geen grenzen te hebben aangegeven.

 8. Lio

  Je wordt bedankt lelijke waterstofperoxide Indonesiër.

 9. kletsmajoor

  Saoedi-Arabië OVERWEEGT de handelsbetrekkingen te verbreken. Niet zo snel paniek zaaien aub.
  http://www.nu.nl/algemeen/3777937/wilders-niet-indruk-van-actie-saudi-arabie.html

 10. Raymond de greef

  Alle niet islam landen zouden een boycot moeten instellen tegen uitwassen van dit geloof, een christelijke vrouw die zwanger is is ter dood veroordeeld omdat ze niet tot de Islam wil bekeren , eerst krijgt ze nog 100 zweepslagen!
  Wie help deze vrouw en haar gezin daar zouden we ons druk om moeten maken.
  Als je kijkt zijn bijna alle conflicten en moorden gaan om Islam geloof,landen of islam groepen die zich gematigd opstellen is naast elkaar leven gewoon mogelijk.
  Erg flauw in weer een tendensieus stuk te schrijven dat dit de schuld van Wilders is,je mag schijnbaar dit soort dingen niet meer uitspreken en omwillen van handel en geld (chantage) lekker he de vrijheids van meningsuiting!
  Ik zou zeggen boycotten die hap! En onze westerse cultuur niet laten verdringen.

  • Paulraw

   Je had het kabinet opeens stoer zien doen over mensenrechten enzo ,als opeens uit onderzoek was gebleken dat de SA-oliebronnen per direct definitief leeg blijken te zijn.

   (in antwoord op Raymond de greef)
   • Vestzak

    Ja, en dat is nou net het hele probleem.
    Maar dat begrijpt u blijkbaar niet. Of is dit ook weer sarcasme?

    (in antwoord op Paulraw)
  • Vestzak

   Prima, zo’n boycot.
   Maar gaat u dan ook niet zeuren over een onbetaalbare benzineprijs en torenhoge energierekeningen?

   (in antwoord op Raymond de greef)
   • Raymond de greef

    Nee hoor we hebben dankzij onze huidige regering al een van de hoogste brandstof prijzen niet dankzij Saudi arabie.
    Dus als de 70 % belasting heffingen eraf gehaald wordt kunnen we het nog heel lang vol houden,
    U kiest dus liever voor chantage en moord ,geld geld geld,
    Het zou je vrouw maar wezen die opgehangen wordt omdat ze geen moslim wil zijn ,waar zijn alle gematigde moslims om haar te redden,kijken is toestaan! En U denkt alleen maar aan de brandstof prijzen,dankzij de EU is alles al veel kostbaarder geworden maak U daar druk om!

    (in antwoord op Vestzak)
  • Dead Silence

   Waar is Hans van Baalen om in Sudan stennis op een plein te schoppen?

   (in antwoord op Raymond de greef)
 11. malky

  Hoe is het mogelijk, handel buiten de eurozone…

 12. Ron van der Bas

  welk bedrijf wil nu met Saoedi Arabië handel drijven, hoe infantiel kun je zijn!

 13. jewa

  Een signaal van dreigende boycot heeft niets met Wilders te maken. Maar een heldere boodschap aan en voor NL!
  NL, het land waarin men zeer slordig omgaat met de vrijheid van meningsuiting.
  Ons wordt nu met de neus op de feiten gedrukt:
  ~ een duidelijke grens weten te stellen tussen een (keiharde) meningsuiting en beledigen ~

Reacties niet toegestaan