Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo nog duurder

Economie
door anp
dinsdag, 18 januari 2022 om 7:00
huren in vrije sector wordt volgens pararius in rap tempo duurder1642485863
Het is in zeker elf jaar niet zo duur geweest om een woning in de vrije sector te huren als de afgelopen maanden. Dat meldt woningplatform Pararius op basis van het huurwoningenaanbod op de eigen site, waar sinds 2010 cijfers worden bijgehouden. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was afgelopen kwartaal 17 euro. Dat is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis.
En dat betekent de grootste stijging in ruim drie jaar tijd. De huurprijzen in de vrije sector daalden tot voor kort vanwege de uitbraak van de coronacrisis. Die daling kwam vorig jaar ten einde. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 2,5 procent.
In alle provincies was afgelopen kwartaal sprake van oplopende huurprijzen. Drenthe, Friesland en Overijssel hoorden bij de koplopers. Amsterdam is nog steeds de duurste stad om iets te huren. Daar kost een woonruimte maandelijks gemiddeld 22,45 euro per vierkante meter. Van de grote steden zijn ook in Utrecht de kosten relatief hoog.
Pararius-directeur Jasper de Groot durft niet te zeggen of huren in de vrije sector ook de komende tijd duurder gaat worden. De lockdown die nu geldt zou volgens hem weer kunnen leiden tot dalende prijzen. Eerder daalden de vraag naar en de huurprijs van huurwoningen onder meer vanwege het wegblijven van expats en toeristen door de coronacrisis, aldus het woningplatform.