Stom: Kabinet gooit 10 miljard onnodig over de balk

Als het kabinet beter zou letten op de eigen inkoop kan 10 miljard euro worden bespaard die nu onnodig wordt uitgegeven. De Nederlandse publieke sector besteedt jaarlijks voor ruim 120 miljard euro, blijkt uit cijfers van de OESO.
Als de overheid de inkoop beter coördineert, kan dat tot besparingen van 10 miljard euro leiden. Ook biedt het kansen om innovatie te stimuleren.
Dat stelt een groep prominente hoogleraren op het gebied van aanbesteden in het FD. ‘Er is geen samenhang’, zegt Jan Telgen, hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit Twente. Zelfs binnen het kabinet is het volgens hem niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het aanbestedingsbeleid.
Het kabinet kan 4 tot 8 procent besparen door de regie te nemen over de inkoop in de hele publieke sector, schat hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven.
‘Niemand in het kabinet houdt zich bezig met de inkoop bij de provincies en gemeenten, laat staan het aanbestedingsbeleid bij ziekenhuizen en scholen’, zegt Telgen.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad