Waarschuwing aan Duitsland en Nederland: "Net als op de Titanic zullen ook de 1e klas passagiers verzuipen"

Gisteravond is besloten toch maar geen Europese topconferentie te houden. De kans dat die zou eindigen in ruzie is te groot. En een top die eindigt in ruzie is het eind van de euro. Maar veel tijd is er niet meer, want het probleem wordt helemaal vanzelf groter. Italië met name had - een maand geleden - een schuld die draaglijk leek. Maar sinds de financiële wereld - wellicht te kwadertrouw - speculeert tegen Italië moet dat land meer rente betalen over zijn schulden, zodat daardoor de schuld in een paar weken tijd ondraaglijk is geworden. Het wachten is op het moment dat in België hetzelfde gebeurt.
"De Duitsers zullen snel hun moed bijeen moeten rapen," zei de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti. "Europa moet nu over zijn lot beslissen. En het is net als met de Titanic: ook de eerste klas passagiers gaan er aan."

De toekomst van de euro ligt feitelijk in handen van Angela Merkel. Tot nu toe vaart die een zigzag koers, vooral als het gaat om de vraag hoe particuliere beleggers moeten meebetalen. Net als Jan Kees de Jager spreekt ze daarover dappere teksten, maar wel steeds andere dappere teksten.
Op dit moment reist Merkel door Afrika.

Bron(nen):   Financial Times (betaald)