Banken zijn te voorzichtig bij hypotheken

Bijna niemand krijgt meer een hypotheek als de banken dat niet willen. De banken willen niet erg graag, ze beroepen zich met enthousiasme op regels die 1 augustus ingingen.
CDA en PVV willen dat minister De Jager van Financiën met de banken aan tafel gaat over de nieuwe gedragscode voor het verstrekken van hypotheken. De banken interpreteren de code volgens hen veel te strikt en zetten zo de huizenmarkt op slot.
De banken zijn mede op verzoek van de Kamer al in overleg met toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). CDA-Kamerlid Elly Blanksma wil hier echter meer druk op zetten, onder andere door bemoeienis van De Jager. ‘De AFM beoordeelt achteraf of banken te ruimhartig zijn geweest. Dat maakt ze onzeker, terwijl de code zekerheid moet geven.’ Volgens Blanksma moet de ‘naming and shaming’ door de AFM blijven, maar hebben bankiers behoefte aan meer duidelijkheid over de criteria waarop ze beoordeeld worden.
‘Wij moeten nu 20% van de klanten naar huis sturen omdat ze geen lening krijgen van de banken’, zei directeur Paul van der Meijs gisteren tijdens een hypotheekcongres in Amsterdam.

Bron: Het Finaniceele Dagblad