Zijn collega’s geven Berlusconi 72 uur om met een plan te komen

In ongekend harde taal haalde de Euro-leiders gisteren uit naar de premier van Italië. Tien jaar aan de macht en niks gedaan aan de economie. Hij heeft tot woensdag om met een geloofwaardig bezuinigingsplan te komen is hem meegedeeld.
Of anders....
Daar zit het Europese probleem. Of anders gebeurt er ook niks. Het hardste wat Europa kon was in het openbaar zeggen dat Berlusconi tot zover heeft geprutst. Maar een sanctie is er niet. Zeker niet over 72 uur.

Helemaal onbewogen liet de bolwassing door zijn Europese collega's de Italiaanse premier niet. Na afloop van het overleg in Brussel maakte hij bekend maandag waarschijnlijk een ministerraad samen te roepen.

'Ik denk eraan morgen een ministerraad bij elkaar te roepen over de economische groei', klonk het zondagavond.

'Ik wil van de huidige omstandigheden gebruikmaken om na te gaan of we de maatregelen kunnen goedkeuren waaraan ik al langer denk. Maar door onenigheid in de meerderheid werden die voorstellen tot nu nooit in maatregelen omgezet. Ik denk dan aan de pensioenhervorming, vooral de pensioenhervorming', voegde Berlusconi eraan toe.

Die hervorming van het pensioensysteem is al sinds begin dit jaar een twistappel tussen Berlusconi en zijn coalitiepartner Lega Nord. De separatistische partij kantte zich tot nu toe vierkant tegen het optrekken van de pensioenleeftijd voor vrouwen.

Bron(nen):   De Tijd  Financial Times (betaald)