Huizen worden weer verkocht ónder de vraagprijs

De gouden tijden voor huizenverkopers zijn voorbij. Je kon vragen wat je wilde en je kreeg nog meer. Maar dat is niet meer zo. Veel huizen gaan weer weg onder de vraagprijs, schrijft De Telegraaf.

„Wij zien dat de markt aan het draaien is. Biedingen nemen af, bezichtigingen nemen af. Makelaars en consumenten moeten er alleen nog aan wennen”, zegt directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland.

Zelfs in Amsterdam hebben kopers nu kans om iets van de prijs af te praten, verklaart aankoopmakelaar Niels Bakker aan De Telegraaf. „Er worden soms prima woningen tegen een scherpe prijs neergezet, maar dan zijn er nauwelijks bezichtigingen. Een half jaar terug had je er wel dertig. Dan is de vraag of je nog moet overbieden.”

Makelaar Remmie Cornelissen uit Nieuwegein ziet de meeste prijsdruk op kluswoningen. „Met aannemers is het nu tenslotte een drama. Dat biedt wel kansen voor kopers die een beetje handig zijn.”

In de maandcijfers komt de verandering nog niet goed tot uiting, maar in de praktijk wel: als je had willen profiteren van de hoge huizenprijzen ben je vermoedelijk te laat.

Op huizensite Funda stonden in juni 68% meer huizen te koop dan begin dit jaar, terwijl het aantal bezichtigingen sterk is teruggelopen.

„Ik heb het nog nooit zo snel zien draaien”, zegt de Amsterdamse aankoopmakelaar Niels Bakker tegen De Telegraaf. „De laatste weken worden we dagelijks gebeld door collega’s met de vraag: ’Hebben jullie wat? Ik heb geen kopers.’ Dat geeft wel aan hoe hoog de nood is.”

Bron(nen):   Telegraaf