‘Huizenprijzen gaan flink stijgen’

De huizenprijzen kunnen de komende tijd weer flink gaan stijgen. Een toename met 5 tot 10% in de komende twee jaar is heel goed mogelijk. Dat zegt directeur Taco van Hoek van het EIB, het Economisch Instituut voor de Bouw tegen het FD. Van Hoek zet zich af tegen voorspellingen van een zeer geleidelijk herstel van de huizenprijzen. ‘Een dergelijke huizenprijsstijging is na de grote prijsdalingen tijdens de crisis bepaald niet onrealistisch. Ook de ervaringen in andere landen laten zien dat prijsherstel na een crisis niet komt in minieme stapjes.’ Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is een onderzoeksbureau voor de bouwsector.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Chemical Dude

  ” heel goed mogelijk” Of ook niet.
  50% kans dat hij gelijk krijgt. Netjes toch?

 2. Apekool

  Zucht – de bouwsector doet een onderzoekje.
  Wat blijkt: morgen gaat het beter – en dat al zeven jaar.

 3. RhodBerth

  Logisch, op de middellange termijn is er nog steeds een huizentekort in Nederland.
  De verwachting is dat het aantal huishoudens blijft stijgen terwijl er de afgelopen jaren amper is bijgebouwd.

  De hoge huizenprijzen waren geen bubbel maar gewoon een gevolg van een tekort op de markt. Als je dat tekort op wilt lossen dan moet je veel meer bijbouwen. Dat wisten de kabinetten voor de crisis ook en die hadden plannen om er per jaar meer dan 100.000 huizen bij te bouwen, maar dat is helemaal ingestort in de crisis.

  En in de crisis hebben heel veel mensen hun verhuisbehoefte uitgesteld. Het is niet meer dan logisch dat een groot deel van die mensen de markt weer opgaat in de komende maanden.

  Uiteraard zal het wat gedempt worden door de nieuwe hypotheekvoorwaarden, en misschien is dat maar goed ook.

  Maar goed, ik woon heerlijk en kan nog 15 jaar vooruit. Tegen die tijd zien we wel weer.

  • Apekool

   Er is (nog steeds) juist wel een bubbel, volgeblazen door goedkoop krediet en stupide subsidie/belastingaftrek en nu weer door huurprijzen te verhogen.

   Verder: de groei zit in 1-persoonshuishoudens met een slecht demografisch profiel voor vette groei: ouderen die geen groot huis met grote tuin meer willen en jongeren die het niet kunnen (of willen) betalen.
   De groepen daartussen zijn schuld overladen en hun baan niet zeker, moet daar de groei vandaan komen?

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Op de lange termijn zal de woningmarkt weer inzakken vanwege de redenen die u noemt. Maar op middellange termijn zullen veel babyboomers juist wel nog geld genoeg hebben om mooie huizen te kopen. Pas als zij echt bejaard worden gaat de situatie in die u schetst.

    (in antwoord op Apekool)
    • Apekool

     Babyboomers ZIJN toch al bejaard, op de laatste cohort na – volgens Wikipedia, dus wie ben ik. Over weinig jaren zijn ze allemaal “echt” bejaard, dus ik verwacht dat deze mensen helemaal niet groter gaan wonen, eerder kleiner!

     Veel zestigers zie ik dat nu al doen, ze proberen hun stenen te verzilveren om nog te profiteren van hun vitaliteit. Deze generatie is zich terdege bewust van het feit dat het gros op hun 72ste geen wereldreizen meer maakt. Alle statistieken laten zien dat het merendeel van het Nederlandse kapitaal bij deze oudere groepen zit, dus waar de hausse vandaan moet komen zie ik gewoonweg niet.

     Ik ben het overigens ook niet helemaal met je oneens: er is wel degelijk (grond)schaarste in Nederland, met graagte in stand gehouden door de overheid (zie mijn aanpassing hierboven).

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Mijn ouders kochten een mooi nieuw huis toen ze 63 waren. Er zijn daar meer voorbeelden van. (en uiteraard zijn er ook voorbeelden van wat u noemt). Waar het op neer komt is dat er (ook) veel babyboomers zijn die nog lang niet oud zijn en die de komende jaren veel geld te besteden hebben.

      Vaak kopen ze bungalows of huizen waarop ze ook gelijkvloers zouden kunnen wonen.

      Ik zie overigens geen hausse aankomen maar wel een aardige stijging de komende jaren. Ik denk dat je over 20-25 jaar je huis verkocht moet hebben. Als de babyboomers echt gaan sterven dan gaan we pas echt problemen krijgen in NL op de huizenmarkt.

      (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Dat de babyboomers geld te besteden hebben daar zijn we het over eens. Mogelijk dat je gelijk hebt en dat ze gaan verhuizen naar een nieuw/gelijkvloers huis – dan nog blijft er een vorig huis over dat verkocht moet worden om dit te realiseren. Wie koopt hun huidige woning?

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      40’ers / 50’ers
      Die verkopen hun woning aan 30’ers/40’ers
      En die verkopen hun woning aan starters.

      Mensen moeten toch ergens gaan wonen en de huurmarkt wordt steeds krapper.

      (in antwoord op Apekool)
     • Apekool

      Volgens mij zijn we dan rond: 45 en naar beneden zit in de (rest)schulden, dus daarvan kan je geen hogere koopprijzen verwachten – tenzij we de bubbel opnieuw volblazen men NINJA leningen.

      Ik zal dus ook niet zeggen dat het allemaal onmogelijk is, maar voor de hand ligt toch eerder een daling dan een stijging, of wellicht onveranderd in absolute termen terwijl de overheid hysterisch inflatie nagejaagd (want dat is goed voor schuldenaren)…
      We hebben al gezien dat de overheid dat heel goed kan: huren flink verhogen, zodat de inflatie niet te laag is en volgend jaar daardoor de huren weer omhoog mogen!

      (in antwoord op RhodBerth)
  • Graafmans

   Hoezo tekort aan woningen,er staan meer dan 400.000 woningen leeg in Nederland,en op Funda staan meer dan 250.000 woningen te koop.Bent u makelaar ,of heeft u een ander belang?

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Ik vind het zeer respectloos om als mensen een andere mening hebben dan u direct te suggereren dat ze belangen zouden hebben.

    Ja, er is nu leegstand en er staan veel woningen te koop. Ik schreef dan ook “middellange termijn” en niet “korte termijn”
    Bovendien kan het zo zijn dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten, en aan de ene kant de woningverkopen zullen stijgen, maar sommige mensen hun woning toch niet kunnen verkopen. Dat is met bedrijfspanden al jaren zo.

    Verder kan het natuurlijk ook zo zijn dat die 400.000 woningen die nu te koop zijn onvoldoende zou kunnen zijn als er 600.000 mensen willen gaan verhuizen. Kortom, het noemen van die nummers zegt niks.

    (in antwoord op Graafmans)
    • RhodBerth

     Ik had overigens 10 maanden geleden, toen de huizenmarkt nog aan het inzakken was, een soortgelijke discussie op WIK, en toen hebben we een weddenschap afgesloten.

     Vooralsnog blijkt dat de werkelijkheid zelfs harder stijgt dan zelfs ik als ‘optimist’ voorspeld had:

     https://www.welingelichtekringen.nl/economie/243312/huizenverkoop-trekt-flink-aan.html#comment-1128174409

     (in antwoord op RhodBerth)
     • Apekool

      Er loopt een zeer langdurige campagne van alle belangengroepen, inclusief overheid met haar te dure gronden.

      De overheid strooit met subsidies (gratis erven), startersleningen en belastingverlichting (HRA) aan de koopkant terwijl aan de huurkant de te hoge koopprijs als uitgangspunt wordt genomen om inmiddels bijna 10% huurverhogingen door te duwen.

      Vooralsnog levert dit een klein plusje op met vooral meer verkopen aan de onderkant van de markt (arme huurders) waarmee bij potentiële kopers een gevoel van urgentie gecreëerd wordt – maar de muur van financierbaarheid zal dit marketingschip keren. Er zullen altijd een paar hotspots zijn (Utrecht, Amsterdam) maar dat is bepaald geen maatstaf voor het hele land.

      Geinig voorbeeld: Startersleningen tot 45 jaar in Rhenen

      (in antwoord op RhodBerth)
    • Graafmans

     Het spijt mij ten zeerste dat ik mij zo heb laten gaan,en u zooo respectloos behandelt heb,ja ik ben soms een beetje grof in de mond,maar hierbij heb ik echt alle grenzen overschreden.Ik bied u daarom bij deze 1000 maal mijn nederige excuses aan!

     (in antwoord op RhodBerth)
   • Graafmans

    Bied u 1000 maal mijn nederige excuses aan.

    (in antwoord op Graafmans)
 4. Max

  En toch weet de nieuwe generatie dat de banken veel te hoge hypotheekrentes rekenen, er is amper concurrentie. Daarnaast gaat de overheid bejaarden hun eigen zorgkosten deels van hun eigen woning kapitaal laten bekostigen in de toekomst. En wat ook nog voor de deur staat is de vergrijzing, dan komen er veel woningen vrij. Ik vermoed dat de huizenprijzen gewoon stevig blijven dalen. Als je naar omringende landen kijkt dan zijn de huizenprijzen hier de afgelopen decennia buitenproportioneel gestegen mede door de hoge hypotheeksommen. De maximale hypotheek neemt nu al jaarlijks met 1 procentpun af wat ook nog gaat bijdragen naar een daling van de vraag.

 5. Robert Sietsman

  Dat zit er dik in ondanks de aangescherpte leencapaciteit. Er mogen dan (nog) wel veel woningen te koop staan per saldo is er sprake van een tekort aan woningen en er is jaren veel te weinig gebouwd. Er zijn tevens vooral in de Randstad lange wachtlijsten voor een huurwoning. De huren stijgen thans dermate hard dat huren nu al vaak duurder is dan kopen en bij huren moet je wel wachten waar ze je tussen stoppen. Er is inmiddels ongeveer 15% van de huizenprijzen af, tel daar de inflatie bij en dan kom je rond de 27%. Terwijl in Engeland en speciaal Londen de prijzen de pan uit rijzen evenals in Duitsland en de VS. Bij de vorige dip toen de hypotheekrente zelfs 12 % was begon de NL markt ook te stijgen 2 jaar nadat de Engelse markt de weg omhoog had ingeslagen. Het zou me niet verbazen als zich dat gaat herhalen bij doorgaand economisch herstel en stijgend vertrouwen.

 6. IwanovKapotjeplov

  Dit heeft weer een hoog “Wij van WC eend….” gehalte.

Reacties niet toegestaan