Gasprijzen blijven nog jaren hoog. “Volgend jaar wordt nóg moeilijker”

De komende winter is er voldoende gas en dankzij de maatregelen van het kabinet kan bijna iedereen dat ook betalen. De gasvoorraden zijn - dankzij Russisch gas - tot de nok toe gevuld.

De energiecrisis is verre van voorbij is wanneer we deze winter achter de rug hebben. Want in het voorjaar van 2023, begint de uitdaging opnieuw. “De Europese gasvoorraden zullen na de winter weer geslonken zijn en dus volgend jaar weer gevuld moeten worden. Dat zal nóg moeilijker worden dan dit jaar. Want ook al ging de kraan vanuit Rusland de afgelopen maanden steeds verder dicht, er stroomde wel nog steeds Russisch gas naar Europa. En dat hebben we goed kunnen gebruiken om de voorraden te vullen. Dat zal volgend jaar niet - of nauwelijks - het geval zijn,” zegt de Nederlandse energie-analist Jilles van den Beukel van het The Hague Centre for Strategic Studies in HLN.

 “Als we naar de prijsvooruitzichten kijken, zien we nog twee echt moeilijke winters in het vooruitzicht. De gasprijzen voor de winter van 2023-2024 liggen nu al op een vergelijkbaar niveau als die van deze winter. De échte verlichting op de stroom- en gasmarkten komt pas tegen 2025, wanneer er meer LNG-fabrieken zijn, we ons nog beter hebben aangepast om het met minder gas te doen en de energietransitie weer wat verder staat. Pas dan zal die prijs langzaamaan naar beneden gaan”

Bron(nen):   HLN