Het gaat nog slechter met Rusland dan je denkt

Vorige week omschreef Poetin Rusland nog als 'een sterk, bloeiend en vrij land, open naar de wereld'. Een land dat bovendien genoeg geld had voor extra uitgaven, waaronder bijna 63 miljard euro meer voor het leger. Zijn woorden staan, zoals vaker, in schril contrast met de werkelijkheid. De roebel is sinds de jaren negentig niet zo zwak geweest. Kapitaal vloeit met bakken tegelijk het land uit en de economie groeit dit jaar waarschijnlijk maar met maximaal een half procent en in de jaren daarna nog minder. Olieprijs Poetins' optimisme is gebaseerd op een paar erg positieve aannames. Zo gaat hij uit van een economische groei van 1,2 procent volgend jaar, waar de Wereldbank meer aan 0,3 procent denkt. En hij rekent op een olieprijs van honderd dollar per vat, terwijl een vat op dit moment niet meer dan 90 dollar waard is. Corruptie Deels komen de slechte economische vooruitzichten door de sancties van het westen, die nu voelbaar worden. Voor een ander deel was de economische malaise al ver daarvoor begonnen. Andrei Nechajev, ooit Russische minister van economie, zei afgelopen week: 'De belangrijkste problemen van de Russische economie zijn intern: weinig concurrentie, een slechte bescherming van bezit en een slecht investeringsklimaat.' Hij noemt het eigen importverbod van Rusland 'heel erg stom'. Voedselprijzen zijn omhoog geschoten. Maar het allergrootste probleem voor de economie is de corruptie in Rusland, zegt Nechajev. 'Russische bedrijven betalen twee keer belasting, staatsbelasting en corruptiebelasting.' Sovjet Unie Dat de economie er niet rooskleurig bij staat, valt ook andere belangrijke economische topmannen op. De huidige minister van economie en het hoofd van de Russische centrale bank hebben publiekelijk hun zorgen geuit over het opdrogen van buitenlandse investeringen. En nog dramatischer: de baas van de grootste bank in Rusland waarschuwde eerder: 'Rusland maakt mogelijk dezelfde fouten als de Sovjet Unie vroeger. Die kampte ook met grote structurele problemen en een te grote afhankelijkheid van olie en gas.' Olie en gasopbrengsten vormen de helft van de inkomsten van de Russische overheid. Ondanks al deze waarschuwingen, gaat Poetin gewoon door met geld uitgeven, het westen met haar sancties als zondebok aanwijzend.  

Bron(nen):   Business Insider      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Ondanks sancties nog steeds economische groei?
  Kan je na gaan hoe slecht het in de EuSSR gaat!

 2. vandehoedenderand

  Als je de olie en gas wegdenkt, is het dan ook gewoon een achterlijk land vol extreem-nationalistische en gehersenspoelde dronkelappen.

  Heeft u het gezien?
  Putin die zijn verjaardag viert?
  http://blogs.wsj.com/dispatch/2014/10/07/putin-on-his-birthday-depicted-as-hercules

  Moet je eens in een normaal land proberen. En met normaal bedoel ik Westers, waar vrind Putin een bloedhekel aan heeft. Zie je Rutte of Obama al als een Hercules met een beer vechten?
  Volkomen mesjokke.

 3. marianne martens

  Wie zullen eronder lijden?

 4. Robin

  Mooi.

 5. Malky

  De winter komt eraan, ik denk dat Poetin in zijn handjes wrijft.

  • Meneer Dick

   Dat is algemeen bekend.
   Iedereen weet, dat het elk jaar winter wordt. Ook de energieleveranciers weten dat het elk jaar winter wordt. Daarom vullen zij vóór de winter begint de voorraden helemaal tot de nok toe vol. Als vandaag de Russische gaskraan potdicht gaat, dan is er volgend voorjaar nog aardgas in voorraad.

   (in antwoord op Malky)
 6. Meneer Dick

  Straks doet Poetin nog De Krim in de verkoop.

 7. Burgermans

  Onder Poetin is Rusland een land van maffiosi en hoeren geworden.

Reacties niet toegestaan