"Euro-leiders bedoelen ‘t niet kwaad maar doen wel alles verkeerd"

Stel je wandelt een bank binnen met een mededeling en een vraag. Mededeling: "Ik ga de komende jaren minder verdenen". Vraag: "Mag ik een forse lening van u". Anwoord van de bank? Drie keer raden... Het lijkt Europa wel: "Minder verdienen, meer lenen". Conclusie van maandblad The Atlantic: "Bezuinigingen vernietigen Europa".

In de probleemlanden in Zuid-Europa krimpt de economie. De werkloosheid blijft torenhoog. Dus bezuinigen ze. Maar daardoor raken nog meer mensen hun baan kwijt (binnen en buiten de overheid). En daarna? Nog meer bezuinigen. En dus nog meer werklozen.
The Atlantic hekelt de simpele oplossing die Europa (inclusief  Nederland) kiest. Eenzijdig bezuinigen is een rampDe crisis is niet onder controle, aldus The Atlantic. Ook de Amerikaanse regering dringt aan op een beter evenwicht. Pas op voor eenzijdig hakken in de overheidsuitgaven, zegt de Obama-regering.

Tegelijk is er ook druk om wel hard te bezuinigen. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt dat Nederland zijn AAA-status kan verliezen als er geen goed bezuinigingspakket op tafel komt. "Nederland loopt risico als de schuld groter wordt. Een zorgvuldige aanpak is aan te raden", aldus Fitch

Uit onderstaande grafiek van de jeugdwerkloosheid blijkt hoe nijpend de situatie is. Er zijn vele miljoenen kansloze en op den duur wanhopige Europese jongeren.

Bron(nen):   Atlantic  NOS