Nederlandse chips belanden in Russische wapens, ondanks sancties

Miljoenen chips van Nederlandse makelij komen via tussenhandelaren in Rusland terecht, terwijl er strenge sancties gelden. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.

Een paar honderd leveringen van chips gingen naar drie Russische bedrijven die gelinkt zijn aan defensie. Ook zijn er Nederlandse chips in Russische wapens gevonden. Het gaat in veel gevallen om enkele Chinese bedrijven die de Nederlandse chips naar Rusland exporteren. Een van die bedrijven staat ook al op de Amerikaanse sanctielijst.

Maar dus duidelijk niet op de Nederlandse lijst. De chips uit ons land komen vooral van de grote chipproducenten NXP in Eindhoven en het Nijmeegse Nexperia. De NXP-chips zijn teruggevonden in 10 van de 27 Russische wapensystemen die de Britse denktank RUSI onderzocht, meldde het vorig jaar al.

"Een reeks Nederlandse componenten is cruciaal voor de Russische oorlogsmachine", legt James Byrne van RUSI uit aan de NOS. "Deze chips worden regelmatig gevonden in bijna alle type legerdrones van Rusland en andere precisiewapens, zoals kruisraketten."