Nederlandse spaarders ruim 35 miljard euro armer geworden door inflatie

Heel fijn, die zuinige volksaard, maar tegen zo'n hoge inflatie valt niet op te sparen. Vorig jaar is het totale Nederlandse spaargeld 35 miljard euro minder waard geworden. Dat berekende Geld.nl.

De hogere spaarrentes konden dit verlies niet goed maken. Geld.nl pakte de gegevens van De Nederlandsche Bank erbij om de hoeveelheid spaargeld te bepalen. "We hadden met z’n allen voor ongeveer 360 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan”, stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

De gemiddelde rente bedroeg 0,13 procent, slechts 468 miljoen euro dus voor alle Nederlanders samen. De inflatie maakte het spaargeld 10 procent minder waard, wat neerkomt op 36 miljard euro. "Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van meer dan 35,5 miljard euro over”, aldus Bulthuis.

Geld op de spaarrekening wordt al jaren minder waard, doordat de rente zo laag is dat hij nooit kan compenseren voor de inflatie. Afgelopen jaar was het verschil echter wel erg groot.

Maar het wordt iets beter: de spaarrentes stijgen, soms wel tot 2 procent. En de inflatie zwakt wat af naar 7,6 procent, zo maakte het CBS vandaag bekend.

Bron(nen):   De Telegraaf