Nieuwbouw verder afgeremd door dalende huizenprijzen

Het komende jaar gaat er zo'n 10 procent van de huizenprijzen af, raamt ING. De bank voorziet dat dit de bouw van nieuwe woningen afremt.

Dat komt onder meer doordat de prijs van bestaande woningen daalt, terwijl die van nieuwbouw op hetzelfde niveau blijft. "Op korte termijn kan deze ontwikkeling de voortgang van de bouwproductie in gevaar brengen, omdat kopers nu vaker kiezen voor een bestaande woning", legt bouwspecialist bij ING, Jan van der Doelen, uit aan De Telegraaf. "De voordelen voor kopers zijn niet alleen het inmiddels grotere aanbod en de snellere beschikbaarheid. Door het prijsverschil loont het om nu ook te investeren in verduurzaming van de gekochte woning.”

Dat nieuwbouwwoningen duur blijven komt door de gestegen arbeidskosten en prijs van bouwmaterialen. "Ook spelen de toegenomen kosten om een bouwproject van de grond te krijgen een rol." De prijskloof zal uiteindelijk wel kleiner worden. "Doordat nieuwbouw de trend van de prijsontwikkeling van bestaande woningen zal moeten volgen om concurrerend te blijven.” Maar snel gaat dat niet.

Bron(nen):   De Telegraaf