Zorgkosten ouderen fors omhoog nadat partner overlijdt

Als hun partner overlijdt, dan stijgen de zorgkosten van ouderen met bijna de helft. Waren de kosten tot het overlijden ongeveer 500 euro per maand, daarna lopen ze op tot een maandelijks bedrag van 740 euro. Reden? De mantelzorg die de overleden partner verleende, valt weg. Dat schrijven drie Leidse gezondheidseconomen in online tijdschrift Plos One. De kosten voor persoonlijke zorg, zoals thuiszorg of een verpleeghuis verdubbelen, maar ook de medische kosten nemen met 30 procent toe. Dat komt mogelijk, omdat de gezondheid van ouderen vaak harder achteruit gaat na het overlijden van hun partner. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim 6.000 bejaarden. Een groot deel van de kostenstijging wordt veroorzaakt doordat veel weduwen naar een zorginstelling verhuizen. Hoogleraar ouderenzorg Katrien Luijkx van de Universiteit Tilburg: 'Partners zijn de belangrijkste bron van mantelzorg. Je zou wellicht denken dat de partner van een overledene juist zorg leverde in plaats van nodig heeft, maar we zien dat veel mantelzorg komt van ouderen die zelf ook broos zijn.'

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    pilletje van Drion? verstrekken en veel leed wordt bespaard. Ene kant worden ouderen zwaar belast vanwege achteruitgang gezondheid en na het overlijden als alle kosten toch al te hoog zijn, aan de andere kant wordt de achterblijver zozeer belast door de GZ dat je een vermoeden krijgt dat er een een geweldsmisdaad wordt verricht door de Ziektekostenverzekeraars. Zie verder bijlagen Rutte/Asscher.

  2. Paulraw

    Heeft van Rijn wel weer een dictatoriale ´maatregel van bestuur´ voor met een ultieme oplossing,ene oudere moet andere in de straat gaan helpen,dat scheelt zorgkosten.O wacht dat werkt niet,dan wordt je gekort op je AOW ,want dan woon ´je samen´ volgens een oudere wet.

Reacties niet toegestaan