Forse daling euro zet door

De nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgden ook vrijdag voor forse schommelingen op de valutamarkt. De euro leverde 4 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar in en zakte naar het laagste niveau sinds begin september 2003.

De euro zakte aan het begin van de middag naar 1,1120 dollar en was daarmee voor het eerst in ruim vijf jaar minder dan 1,12 dollar waard.

De ECB kondigde donderdag aan in de periode tot en met september volgend jaar ruim 1100 miljard euro in de Europese economie te pompen, vooral door staatsleningen van eurolanden op te kopen. Daardoor wordt de geldhoeveelheid in de eurozone vergroot, wat druk zet op de waarde van de munt.

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun producten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta's wordt afgerekend. Bovendien wordt de import duurder, waardoor de bijzonder lage inflatie enigszins kan worden gestimuleerd.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  http://dollarcollapse.com/gold/this-is-what-gold-does-in-a-currency-crisis-euro-edition/attachment/gold-in-euros-jan-2015/

  Dit gebeurt als iemand de sloophamer gebruikt op je munt, en nog maar 1100 miljard verder waardeloze muntjes te gaan…

  • Dead Silence

   En mijn zuurverdiende geld waar 20x belasting over is betaald ook nog eens devalueert door gekken bij de ECB.

   (in antwoord op Malky)
 2. Vogelbeest

  Goed voor de export.

 3. Oh_Oh_SarCastro

  Alle dividendbelasting die ik betaal voor mijn Amerikaanse aandelen verdien ik zo dubbel en dwars terug!

Reacties niet toegestaan