Economen geven Griekenland gelijk: ‘De eurozone moet doorgaan met buigen, als die niet wil breken’

Een leren jas, geen stropdas en het overhemd uit de broek, de Griekse minister van Financiën, Gianis Varoufakis, wil er duidelijk niet al te veel uitzien als een politicus. Toch was zijn flamboyante voorkomen niet het enige waarmee hij deze week indruk maakte tijdens zijn rondreis door Europa. Hij deed Rome, Parijs en Londen aan en gaf hier en daar een handig interview, schrijft Trouw. Zo zei hij bijvoorbeeld in het Duitse weekblad Die Zeit. 'Ik ben minister van financiën van een bankroet land.' En dat is niet alleen een probleem van Griekenland, maar van de hele Europese muntunie, voegde hij daaraan toe. Hij kwam met creatieve oplossingen om de term 'kwijtschelding' te vermijden: eeuwigdurende staatsobligaties of aflossen naar gelang de groei in Griekenland. En hij heeft gelijk volgens veel economen. Griekenland kan de schuld van 175 procent van het BBP nooit aflossen. Daarom moet Europa pragmatisch zijn, stelt Harvardhoogleraar en voormalig hoofdeconoom van het IMF Kenneth Rogoff. Griekenland heeft investeerders nodig en die worden afgeschrikt doordat dergelijke schulden de toekomst van Griekenland op de lange termijn te onzeker maken. Op de korte termijn moeten aflossingen worden geschrapt. Die remmen volgens de hoogleraar de groei voor de komende jaren te veel. Andere economen, zoals Reza Moghadam, ex-hoofd van de Europese afdeling van het IMF en de Nederlandse econoom Sweder van Wijnbergen, ex-Wereldbank, menen ook dat het beter is om de Griekse schuld te halveren. Al moeten afspraken over kwijtschelding wel gepaard gaan met strenge regels over verdere hervormingen en is er het gevaar dat Spanje en Portugal het Griekse voorbeeld willen volgen. Maar zo zegt Rogoff: 'De eurozone moet doorgaan met buigen, als die niet wil breken'.      

Bron(nen):   Trouw      

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Griekse economen zeker. Het zou een mooie boel worden als iedereen maar kon blijven lenen zonder ooit zijn schuld terug te betalen.

  • Jeroen

   Er is teveel schuld in Griekenland en daar moet een oplossing voor worden gevonden. En dan wel op een Duitse manier in plaats van de linkse Griekse manier (die komen elke dag met andere rare ideeen op de proppen)

   Zoals in het artikel aangegeven “Al moeten afspraken over kwijtschelding wel gepaard gaan met strenge regels over verdere hervormingen”

   (in antwoord op Burgermans)
  • Rinus57

   Aflossingsvrije hypotheken hebben vele in Nederland hoor , betalen ook nooit hun schulden af , nou dan is het hier ook een mooie boel .

   Wel kijken naar de splinter , maar niet kijken naar de eigen balk .

   In het oog springt hier de hypocrisie waarvan vele hun huis onder water staat en ( geen nagel hebben om op hun reet te krabben ) bekend spreekwoord wat o zo waar is .

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Peter

  Doe maar breken dan

 3. marianne martens

  Lekker zo’n onconventionele man die al die zittende kloothommels in de war brengt met hun luchtledige etiquette. Misschien is Griekenland wel een voorbeeld voor die alleswetende keurige en grijze muizen Noordelingen, die alles zo goed weten en ook helemaal niet weten.

  • Apekool

   Neemt niet weg dat het cliëntelisme en dagelijkse corruptie tot in de haarvaten van de Griekse samenleving zit. Eigenlijk heb ik niet zo’n zin om daar een blanco cheque voor te schrijven.

   De zogenaamd ‘gewone’ Griek zal eenrst voldoende moeten voelen hoe dat systeem alles kapot maakt voordat helpen gaat helpen. Die introspectie wordt al jarenlang maar al te graag vooruit geduwd en gaat zeker niet komen als we nu weer toegeven. Laat maar kraken.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    De EU kan die keuze maken. Bij mijn weten is het volk, altijd degene die de grootste dreunen op moeten vangen en wat doe je als Griek wonend op Santorini in een eenvoudig huis met weinig inkomsten ? Niet naar Athene gaan om te demonstreren, niet met pamfletjes staan aan het begin van de weg omhoog om aan de toeristen te geven. Wat dan? Er is nu een democratisch gekozen regering. Wat mij betreft hoeven ze niets kwijt te schelden maar elke mede inwoner van de EU wist toch al vanaf het begin dat het foute boel was om uit te lenen.

    (in antwoord op Apekool)
   • RHK

    De gewone EU-burger draait iedere keer op voor de zuidelijke verspilling en corruptie. Als we nu toegeven dan is het hek van de dam want niemand zal dan nog willen terugbetalen. De overige landen die er een potje van hebben gemaakt gaan dan hetzelfde eisen met als resultaat : EU wordt volledig gefinancierd door de noordelijke landen die hun beloften wel nakomen. Nee dank je, ik zou al veel eerder voor een GRexit gekozen hebben… had ons uiteindelijk veel minder geld gekost.

    (in antwoord op Apekool)
  • Vogelbeest

   Hij ziet er misschien beter uit dan de grijze muizen, maar die grijze muizen van met name het IMF staan wereldwijd bekend om hun kennis. Toen Griekenland in elkaar klapte is er naar de beste oplossing voor iedereen gezocht. Dat dit “boertje van buiten” denkt dat hij het beter weet getuigt van Zuid-Europees machismo en een overdosis testosteron. Ziet er goed uit voor de kiezer in eigen land. Maar iedere euro die kwijtgescholden wordt moet opgebracht worden door jou en mij en Heinrich en Frau Helga.
   Eerst aankondigen dat je niet meer gaat terugbetalen en vervolgens gaan bedelen voor meer geld getuigt niet van veel inzicht.

   Als Griekenland nu uit de muntunie stapt is er niets aan de hand. Wij zijn ene paar miljard kwijt, maar daar komen we wel weer overheen.
   Ze zijn inmiddels nauwelijks 1% van de Europese economie. De enige die dan echt een probleem heeft is Griekenland zelf. Die kunnen tienallen jaren nauwelijks meer lenen.
   Een redelijke economie hebben ze niet (nooit gehad ook) dus het enige wat er gebeurt is dat we een erg goedkoop vakantieland op easy-jet afstand krijgen.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Het opbrengen van geld zou niet zo erg zijn als er een betere verdeling is tussen de middelen en er niet zo’n puinhoop is ontwikkeld in de zorg, onderwijs, wetenschap en het aanbieden van diensten, ook het benaderen van mensen die liefde over hebben om de niet- gezonde mens te ondersteunen, ze zijn benaderd/ behandeld met non- egards door het Openbaar Bestuur. Hele groepen hebben een boemerang in hun ” bek” gekregen alsof het dieven zijn zoals huisartsen, specialisten, leerkrachten, politie etc. De bevolking in Griekenland, de niet- criminelen zijn niet de aanjagers, inderdaad, de elite heeft het de bevolking onmogelijk gemaakt voedsel en medicijnen te kopen om te overleven. Het is voor Nederland misschien een klein bedrag maar straks staat er weer een ander voor de deur die aantikt terwijl er ook in dat land al 10- tallen jaren een corrupt beleid is gevoerd.Ik vind het ook niet fijn te betalen wat zo belachelijk in elkaar steekt, we hebben er niets over te vertellen. Snowden zei al dat Nederland e.a. een kloon zijn van Amerika. Maar goed, zou niet naar Griekenland gaan, ook niet naar
    Spanje voor een buitenhuis terwijl werkelijk ook daar de
    bevolking de broekriem aantrekt, zo aantrekt dat er geen “middel” overblijft.

    (in antwoord op Vogelbeest)
    • Paulraw

     De regering geeft daar tenminste zelf het goede voorbeeld.

     Het is afgelopen met het nodeloos hoge onkosten maken door Griekse
     regeringsfunctionarissen. Nergens voor nodig al dat dure vertoon om
     indruk te maken en aanzien te krijgen, vindt de nieuwe regering in
     Athene. Status dien je te verwerven door je werk goed te doen. En daarom
     gaat het volledige wagenpark dat werd aangeschaft door de oude
     machthebbers in de verkoop. “Ministers hebben geen staatsie–auto’s
     nodig,” aldus de nieuwe vice–minister voor Economische Hervorming,
     Georgios Katrougalos, in de Griekse krant To Vima, ze kunnen zich best
     verplaatsen in hun eigen auto of een taxi nemen.

     Hij blijft zelf in zijn eigen auto rijden, zegt hij, een MG Cabrio. Als
     hem wordt gevraagd of dat wel verantwoord is, antwoordt hij geamuseerd:
     “Waarom zou ik politiebescherming nodig hebben? Ik treed onmiddellijk af
     als mensen yoghurt naar mij gaan gooien.” Dat zou namelijk betekenen
     dat ze me niet meer zien zitten als minister.En de nieuwe minister van
     Financiën, Giannis Varoufakis verplaatst zich op de motorfiets door het
     verkeer van Athene of hij neemt een taxi. Tijdens zijn tour langs de
     Europese regeringscentra reist hij economy–class.Onder de limousines van
     de vorige regeringen bevindt zich een kogelvrije BMW met
     satellietinstallatie en allerlei andere speciale snufjes, destijds
     speciaal gebouwd voor de minister van Buitenlandse Zaken in de regering
     Papandreou en leider van de Griekse Socialistische Partij (Pasok),
     Evangelos Venizelos. Vraagprijs 750.000-Euro.

     http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/tsipras-regierung-in-griechenland-dienstwagen-verkaufen-bus-fahren-a-1016488.html#ref=rss

     (in antwoord op marianne martens)
  • Paulraw

   De zittende kloothommels hebben de Grieken trouwens weer een streek geleverd als ik het zo lees.
   Varoufakis op zijn eigen site over besluitvorming sancties tegen Rusland .

   Griekenland niet betrokken zo te zien.

   Volgens de kersverse minfin van Griekenland Yanis Varoufakis, is de
   nieuwe Griekse regering niks gevraagd hierover en heeft de EU snel voor
   de nieuwe regering geinstalleerd was een nieuw “unaniem”besluit genomen
   over de sancties tegen Rusland.

   http://yanisvaroufakis.eu/2015/01/29/a-question-of-respect-or-lack-thereof/

   (in antwoord op marianne martens)
 4. Windows 8

  Een leren jas …waar moet ik die zien dan?

 5. Burgermans

  De Grieken al genoeg van ons gejat. Veertig jaar lang hebben ze Europa bedrogen en voorgelogen. Toen ze alles verbrast hadden smeekten ze ons weer om geld. In onze goedheid hebben we toen 200 miljard euro gemeenschapsgeld bij elkaar geschraapt met als voorwaarde dat ze zouden bezuinigen en hervormen. Een paar jaar later breken ze hun beloftes weer en stoppen ze met bezuinigen en hervormen. Wat een waardeloos en diefachtig volk.

 6. Overseasz

  Grieken zijn nu in een uiterst machtige positie . Alle eurolanden willen Griekenland erbij, vanwege hun strategische ligging.
  Die postie wordt door de nieuwe machthebbers` maximaal uitgespeeld. Het eerste staatsbezoek dat Varoufakis bracht was aan Poetin. Die wilde wel ”helpen”, geloof het of niet.

  • Divert

   Je overschat de situatie van de Grieken. In feite hebben ze een heel groot probleem. Ze hebben een torenhoge schuld en jaarlijks tekort. Het is voor de Grieken onmogelijk geld te lenen tegen normale condities op de kapitaalmarkt, het land is failiet. De enige partij waarbij ze aan kunnen kloppen is Europa en het IMF. Europa en het IMF stellen harde eisen aan de Grieken m.b.t. het hervormen van hun economie. Dat doet pijn, maar is wel noodzakelijk.

   Wanneer de Grieken op het idee zouden komen om uit de euro te stappen en de drachme weer te gaan gebruiken (er zijn economen die denken dat dat goed is voor Griekenland), dan worden de problemen mogelijk nog groter. De Grieken gaan geconfronteerd worden met een enorme inflatie, er kan nog steeds geen geld geleend worden en geen buitenlandse investeerder zal het de komende decennia in zijn hoofd halen te investeren in een failliet land dat van corruptie en nepotisme aan elkaar hangt.

   Ook van Poetin hoef je niets te verwachten. Voor het oog van de camera’s zal hij graag het vuurtje opstoken om de Europeanen een beetje te zieken, maar Rusland gaat door een zware economische crisis vanwege de westerse sancties en de lage olieprijs. Poetin heeft zijn centen hard nodig om zijn bevolking een beetje tevreden te houden zodat hij niet uit het zadel wordt gewipt.

   Ik beschou het verhaal van die Varoufakis als grootspraak voor de buhne. Hij moet toch zijn spierballen laten zien nu hij net is gekozen, maar uiteindelijk staat hij met de rug tegen de muur.

   (in antwoord op Overseasz)
 7. Dead Silence

  Alles rond de Middellandse Zee deugt niet.

 8. bello

  Beste is stoppen met euromunt en doorgaan met unie

 9. Har Davids

  Al jaren was bekend dat Griekenland enorme tekorten had, en toch werden er kredieten verstrekt, zelfs Duitsland bleef leveren. We kunnen de Grieken wel verwijten maken, maar waarom blijven al die (Europese) kredietverstrekkers buiten schot?

Reacties niet toegestaan