‘Nederlandse bedrijven ontwijken belasting via België’

Chipmachinefabrikant ASML betaalt een stuk minder vennootschapsbelasting door gebruik te maken van een Belgische belastingregel. Ook bedrijven als Shell, Heineken en Philips doen er hun voordeel mee. Dat is vanavond te zien in tv-programma Zembla. Om aan de regel te kunnen voldoen is een vestiging in België verplicht. Als Zembla op zoek gaat naar die Belgische vestiging van ASML blijkt het te gaan om het adres van de belastingadviseur van het bedrijf. ASML betaalde vorig jaar €77 miljoen euro vennootschapsbelasting over een winst van €1,3 miljard. Dat is dus ongeveer 6 procent. Het gebruikelijke tarief is 25 procent. Dat verschil is niet geheel te danken aan de Belgische regel. Een deel van de winst kon dankzij de innovatiebox in Nederland worden belast tegen 5 procent. De bedrijven maken in België gebruik van de zogenoemde notionele interestaftrek. Ze mogen een fictieve rente op het eigen vermogen in mindering brengen op hun winstbelasting om zo het verschil tussen vreemd vermogen, waarvan de rente aftrekbaar is, en eigen vermogen kleiner te maken.      

Bron(nen):   Telegraaf      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Koekje van eigen deeg. ‘We’ doen het als land zelf ook. Internationaal wordt daar – terecht – over geklaagd. Je wil als land niet te boek staan als belastingparadijs.

 2. Dead Silence

  Mooi toch. De overheid moet maar eens leren efficient met geld om te gaan. Dat kunnen ze niet.

 3. Burgermans

  Geef ze eens ongelijk.

 4. Paul Lamote

  Heel verstandig. Waarom zou je belasting betalen als die alleen gebruikt wordt om met uitkeringen, toeslagen en subsidies te strooien?

 5. marianne martens

  Tegenlicht gisteravond gezien?
  Morele misdadigers. als ze de belastingen zouden betalen wordt de middenstand niet opgevreten, de armen met hun voedselbanken, minder arm en waren alle landen uit de schulden en zou er meer aandacht naar onderwijs etc gaan.

Reacties niet toegestaan