Deze grafiek verklaart waarom we zo weinig merken van de deflatie

Door de huidige deflatie worden producten en diensten goedkoper. Toch merken we daar maar weinig van als we boodschappen doen. Onderstaande grafiek, die werd samengesteld op basis van een onderzoek van het Britse studiebureau YouGov in verschillende landen van de Eurozone, laat zien hoe dat komt. ‘Need to have’-goederen en diensten, zoals eten, water en elektriciteit werden de afgelopen 10 jaar 20 tot 50 procent duurder, terwijl ‘Nice to have’-goederen, zoals televisies en telefoons in diezelfde periode een stuk goedkoper werden. Het gevolg is dat consumenten het gevoel hebben dat alles duurder wordt. En daarin hebben ze deels gelijk: een volle boodschappenkar kost tegenwoordig veel meer, terwijl de netto-lonen de afgelopen 5 jaar maar met 8,5 procent zijn gestegen.

Bron(nen):   Express.be      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zonspotter Peter

  Ja, olie werd ook goedkoper. Toch merk je daar pas wat van na een half jaar of 1 jaar. Of net zoals ik die per ongeluk voor het eerst net een 3-jarig contract had afgesloten. Openbreken kan wel. maar dat kost ook weer geld.
  Of het ooit nog zo goedkoop wordt ? Wie weet. Denk het niet.

  Ze vergeten het hier over de belastingen te hebben.
  Men betaalt veel meer belasting.
  De overheid heeft allang een nieuwe melkkoe gevonden.
  Je betaalt je hier scheel aan belastingen en als laag betaalde heb je daar wel het meest last van.
  Waarschijnlijk gaven we al zo weinig uit, dat het ze niks interesseert.
  Ze kunnen altijd de belastingen nog meer verhogen.

 2. Arie Kabbedijk

  Netto lonen met 8,5 % gestegen? Van wie dan? Volgens mij is alleen maar de 0 lijn vastgehouden,

 3. Jannie Ooms

  Een loonstijging van 8,5%? Inderdaad, voor wie dan? Toch zeker niet voor gepensioneerden. Mijn pensioen en dat van vele anderen is gekort in plaats van geïndexeerd.

  Daarnaast heb ik -wonend in de vrije sector- te maken met extreme huurverhoging, mede dank zij het Woonakkoord van Pechtold, de man die zich nu warm aan het lopen is om straks premier te worden.

Reacties niet toegestaan