Op Wereldgezondheidsdag: vijf grafieken over de kosten van de zorg

De zorgkosten lopen op en de financiering van de gezondheidszorg wordt steeds lastiger. Gemiddeld wordt er in Nederland 5.596 euro per persoon gespendeerd aan zorg. Dat zijn alle kosten bij elkaar opgeteld gedeeld door het aantal inwoners. Maar wie betaalt dat en waar gaat het geld naar toe? Op Wereldgezondheidsdag presenteert NRCQ vijf grafieken over geld en de gezondheidszorg. In de eerste grafiek is te zien hoe de zorgkosten per hoofd van de bevolking langzaam oplopen van 4.850 euro in 2008 naar 5.596 euro in 2013. nier De tweede grafiek toont hoe de zorg wordt gefinancierd. Het grootste gedeelte wordt betaald uit de zorgverzekering en dat aandeel is toegenomen. nier Onderstaande grafiek laat zien dat de winst van zorgverzekeringen behoorlijk is gedaald. Dat komt onder meer door premieverlagingen. Nog altijd maakten de zorgverzekeringen in totaal het afgelopen jaar meer dan een miljard euro winst. nier Een van de grootste kostenposten binnen de zorg is medicijnen. Daar werd in 2014 ruim 4 miljard euro aan gespendeerd. De daling komt grotendeels doordat een aantal medicijnen is overgeheveld naar het ziekenhuisbudget en dus niet meer door de zorgverzekering wordt gefinancierd. nier In de laatste grafiek is te zien wie er profiteren van al die uitgaven aan medicijnen. De grootste bedrijven komen voornamelijk uit de VS en Zwitserland. nier

Bron(nen):   NRCQ      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  En wie consumeert het meeste?

 2. Petercas

  Om lichamelijk en financieel gezond te blijven,blijf zo ver mogelijk bij de pharmacie vandaan.

 3. Paulraw

  Dus als ik het goed begrijp uit grafiek 2 zijn de kosten van de zorg pas explosief gestegen na invoering van het particuliere zorgstelsel in 2006?Daarvoor is de grafiek zo goed als vlak.

 4. DoubleUC

  1MILJARD Euro winst? Ik weet uit goede bron dat het maar liefst 1,4 MILJARD Euro schone winst is.

  Sinds wanneer, en vooral waarom moet zorg commercieel zijn en ordinaire winst opleveren en:

  betalen wij dus met z’n allen (ieder jaar weerr) 1,4 MILARD Euro te veel.

  Wat is het netto effect van het streven om zoveel mogelijk winst op zorg te behalen op de stijging van de zorgkosten maar vooral: wat betekent dit voor onze gezondheid?

  Ik had begrepen dat de premies volgend jaar wéér omhoog gaan en het idee is om het eigen risico boven 500 euro te laten komen. Tja… die vette winsten moeten toch ergens vandaan komen!

  Er is een hele incasso-industrie omheen ontstaan waar zelfs Justitie (?) aan meedoet. Allemaal ter afpersing van gelden van burgers ten gunste van commerciële bedrijven, want dat zijn ziektekostenverzekeraars ten slotte.

  Tel daarbij op de tonnen en tonnen die de bestuurders verdienen….. ben ik nou de enige die het gevoel heeft dat hier iets héél erg ‘fout’ zit???

 5. Grietver

  In de 2e grafiek draagt de overheid maar 10 miljard bij. Maar in de miljoenennota bedragen de zorgkosten zo’n 70 miljard.

 6. Jannie Ooms

  Bespaar op de kosten door, om te beginnen, de patiënt een kopie te sturen van de rekeningen van ziekenhuis en specialist. De patiënt kan dan zelf controleren of de gedeclareerde behandelingen wel zijn uitgevoerd.

  Vermeld de kosten van een medicijn op het afleveretiket van de apotheek. Dat is recentelijk 1 of 2 jaar gedaan, geen idee waarom men daarmee gestopt is. Maar herinvoering maakt de patiënt misschien kostenbewust.

  Doseer de medicijnafgifte bij terminale patiënten per week. In mijn omgeving zie ik een terminale patiënte morfine krijgen genoeg voor een maand en idem sondevoeding, terwijl ze hooguit een week te leven heeft. De rest moet terug naar de apotheek, die geacht wordt alles te vernietigen.

  Het is maar een ideetje hoor…

 7. marianne martens

  De financiering van de Gezondheidszorg worden steeds lastiger. De kosten of zijn het onkosten lopen steeds op van 4850 naar 5596 euro per persoon in 5 jaar. Per jaar is dat plus/ minus 149.–,is plus/minus 12, 50 per maand.Lijkt mij
  in vergelijk met andere sectoren in de samenleving erg weinig. Wie wil zo’n onderzoek NRCQ ?, Wie heeft hier groot belang bij? Wie wordt hier spat giga beter van ? Welke bestuurders neem deel in NRCQ,

Reacties niet toegestaan