Dijsselbloem overwoog Zalm weg te sturen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vorig jaar overwogen om ABN-topman Gerrit Zalm weg te sturen omdat hij de salarissen van zes medebestuurders wilde verhogen.

Dijsselbloem heeft dat niet gedaan omdat hij tot de conclusie kwam dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit dat was goedgekeurd door zowel de Kamer als de toenmalige minister van Financiën. ,,Op grond daarvan iemand naar huis sturen vind ik niet juist'', zei Dijsselbloem donderdag in een Kamerdebat over ABN AMRO.

Hij deed wel meermalen een klemmend beroep op de raad van bestuur en raad van commissarissen om van de salarisverhoging af te zien. Maar zij waren daar niet toe bereid. Dijsselbloem heeft de verhoging in de gesprekken niet onacceptabel genoemd omdat dat had betekend dat hij het vertrouwen in Zalm had moeten opgeven. Maar hoe fel hij ook tegen de verhoging was, hij kon niet anders dan erkennen dat de ABN-top zich beriep op eerder goedgekeurde wetgeving.

Hij zei ook dat hij tegenover de ABN-top nooit heeft gedreigd met een uitstel van de beursgang. Dat zou oneigenlijk zijn geweest, aldus de PvdA-minister.