‘Griekenland op 5 juni bankroet’

Als er niets verandert kan Griekenland op 5 juni niet meer aan zijn internationale verplichtingen voldoen. Het land moet dan bijna 300 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overmaken en dat is onmogelijk zonder een voorafgaande overeenkomst met geldschieters. Dit beklemtoonde de Griekse parlementsvoorzitter Nikos Filis, lid van de regerende Coalitie van Radicaal Links (Syriza) van premier Alexis Tsipras.

Filis sprak woensdag voor het tv-station ANT1. De datum wordt steeds vaker genoemd in Athene. Dinsdag noemde minister Panos Skourletis van Arbeid die bezorgd als uiterste datum.

De afbetaling op 5 juni is nog maar het begin van een erg dure junimaand. Athene moet in totaal 1,5 miljard euro aan het IMF afdragen en ambtenaren en gepensioneerden verwachten ook betalingen.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. quikfit

    Alweer?…Laat het nou maar eens gebeuren…

  2. Sjaak

    Er is maar één oplossing: Kwijtschelden. Wel over onze ruggetjes, dat dan weer wel.

    • Geert Jong-Un

      Er is ook nog een andere oplossing, Griekenland krijgt een noodpakket van de EU. Lekker plukken van Sjaak!

      (in antwoord op Sjaak)
      • Sjaak

        Nou niet van mij, van ons allemaal zeg maar. Ieder land heeft immers een onuitputtelijk aantal belastingbetalers, weesjewel?

        (in antwoord op Geert Jong-Un)
  3. Burgermans

    Laat die oplichters en dieven maar lekker failliet gaan.

  4. wwoud

    De wérkelijke ‘proof in the eating of the Greek pudding’ valt middenin de Europese vakantieperiode als uiterlijk 20 augustus 6.7 miljard betaald moet zijn aan de ECB. Dat wordt dus slikken voor de politici van geverlanden, die ook nog iets uit te leggen hebben aan hun kiezers omdat na 20 augustus de geschiedenis zich weer zal herhalen.

    • quikfit

      Politici weten donders goed hoe de vlag erbij hangt….die zijn het gewend om kiezers te naaien…en zolang die kiezers elke keer weer op de zelfde partijen stemmen ( CDA VVD PvdA ) veranderd er niks….en slikt die kiezer gewoon het zoveelste ”blabla praatje”….en zijn ze in de vakantieperiode vreselijk druk met hun barbecue….

      (in antwoord op wwoud)
      • Jaap Aap

        Ik zie dat je nog altijd van mening bent dat jij een van de weinigen bent met een heldere blik en de rest van de kiezers allemaal te dom om uit hun ogen te kijken.

        Het lijkt er bij jou maar niet in te willen gaan dat de meerderheid over het geheel genomen niet ontevreden is met het beleid van successievelijke regeringen. Iedereen die zaken anders ziet dan jij, laat zich een oor aannaaien door ‘de politiek’.

        Waarom is het zo moeilijk voor je te accepteren dat velen, de meerderheid zelfs, het gewoon niet eens zijn met jouw standpunten?

        (in antwoord op quikfit)
        • jandan

          dit is een normale reactie van economische vluchtelingen.
          zonder dit soort krampachtige opmerkingen kunnen zij niet verder…
          alles is beter, maar dan wel ergens anders…
          wat eigenlijk betekent dat zij de rest van hun leven zoekende zijn naar het geluk…
          dat is het geluk dat zij eigenlijk in ons land al in ruime mate hadden maar niet konden of wilden (h)erkennen…

          (in antwoord op Jaap Aap)
  5. Jaap Aap

    Als Griekenland niet kan voldoen aan haar verplichtingen en er geen noodkrediet komt EN het land verlaat de EU en stapt weer over op een eigen valuta, dan is Griekenland de grote verliezer. Waarom anders zou de regering, ondanks de verkiezingsbeloften, zo haar best doen tot een nieuwe overeenkomst te komen?

    In 2008 was de total schuld van Griekenland (USD 300 miljard) bijna volledig in hanen van internationale banken. Had het land toen failliet gegaan, dan waren hoogstwaarschijnlijk een aantal van deze banken ook ten onder gegaan. Dit zou heel grote gevolgen hebben gehad voor onze economie.

    Ondanks dat de totale schuld van het land nu hoger is, hebben deze banken hun schulden van de hand gedaan en is nu in handen van ECB, IMF en individuele landen. Slechts een fractie is nog in handen van banken. Als Griekenland nu, financieel om valt, heeft dat, in tegenstelling tot 2008, bijna geen gevolgen voor onze economie.

    Dit scenario is niet anders dan toen de Nederlandse banken op de been werden gehouden door de Nederlandse Staat. Niet leuk maar essentieel voor onze economie. Kosten van ondergang van de banken waren veel hoger geweest met catastrofale gevolgen voor individuen, hun spaargelden, hypotheken, pensioenen en werkgelegenheid. Kijk maar naar datzelfde Griekenland wat er gebeurt als banken geen geld hebben om aan bedrijven te lenen om te kunnen investeren…

Reacties niet toegestaan